fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Trappisten Berkel-Enschot nemen kaasmakerij in gebruik

KN Redactie 9 januari 2015
image

De monniken gaan ambachtelijke kaas maken van biologische koemelk en geitenmelk.

Dat meldt dé Weekkrant.

Trappistenbierkaas
Een van de kaasvarianten die op de markt zal komen is trappistenbierkaas. Er worden kazen gemaakt die variëren in gewicht van 1 pond tot 12 kilo.

De trappistenkaas krijgt de merknaam La Trappe kazen. Het wettelijk verplicht gestelde keurmerk voor een zuivelproduct als kaas heeft Hart van Brabant als opdruk.

Trappistenlogo
De trappisten hopen dat de kaas volgend jaar het wereldberoemde ‘Authentic Trappist Product’ logo krijgt, dat alleen echte trappistenproducten mogen dragen.

De biologische geitenmelk en koemelk worden van boerderijen uit de omgeving betrokken.

Om het kaasmaken onder de knie te krijgen, heeft een aantal trappisten zich laten scholen tot kaasmaker bij een kaasboerderij in de buurt.

Zinvolle arbeid
De voornaamste doelstelling van de kaasmakerij is het bieden van zinvolle ambachtelijke arbeid aan de monniken. Daarnaast moet de verkoop van de kazen geld opleveren voor de trappisten.

Bier, brood, jam, chocola en honing
De kazen worden verkocht in de eigen abdijwinkel, in kaasspeciaalzaken, delicatessenwinkels en in de circa honderd Landwinkels die alleen streekproducten verkopen.

In de abdijwinkel zijn meer producten te koop die door de broeders worden gemaakt. Naast de beroemde trappistenbieren worden brood, jam, chocoladeproducten en honing verkocht.