fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Turkije boos over ‘genocide-uitspraak’: ‘Paus wakkert haat aan’

KN Redactie 13 april 2015
image

Reden is de toespraak waarin paus Franciscus zondag de moord op de Armeniërs in het Ottomaanse rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog de “eerste genocide van de twintigste eeuw” noemde. Turkije erkent weliswaar dat veel Armeniërs gedood werden, maar betwist het veel genoemde aantal van 1,5 miljoen en vindt dat er geen sprake is van genocide.

‘Vijandschap en haat’
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei via Twitter dat Franciscus “haat” aanwakkert en dat zijn uitspraak “ver van geschiedenis en recht verwijderd” is en onaanvaardbaar is. “Religieuze vieringen zijn niet de plek om met onhoudbare verwijten vijandschap en haat aan te wakkeren”, aldus minister Cavusoglu.

‘Vredesboodschappen’
In een officieel protest schrijft Turkije dat de paus met zijn uitspraak de “vredesboodschappen” van zijn Turkijebezoek in november vorig jaar weerspreekt.

Diep teleurgesteld
Volgens media heeft staatssecretaris Burhan tegen nuntius Antonio Lucibello gezegd dat de uitspraak Turkije diep teleurgesteld heeft, ver van de historische feiten verwijderd en eenzijdig is.
De paus sprak wel over het leed van de Armeniërs, maar niet over het lot van moslims en leden van andere religies, zo zou Burhan gezegd hebben.

‘Zeker’
De jongste gebeurtenissen hebben tot een vertrouwensverlies geleid en zouden “zeker” nog gevolgen hebben, zo zou de staatssecretaris hebben toegevoegd.

Nederland
Afgelopen week nog schaarde bijna de hele Tweede Kamer zich achter een motie van de ChristenUnie waarin de regering werd opgeroepen bij Turkije aan te dringen op erkenning van de Armeense genocide.