fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Turkije zoekt toenadering tot Vaticaan via Expo

KN Redactie 29 april 2015
image

De relatie tussen Turkije en het Vaticaan bereikte een dieptepunt nadat paus Franciscus op 12 april de moord op de Armeniërs in het Ottomaanse rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog de “eerste genocide van de twintigste eeuw” noemde. Turkije – dat erkent dat veel Armeniërs gedood werden, maar vindt dat er geen sprake is van genocide – trok daarop de Turkse ambassadeur bij de Heilige Stoel terug en riep de Vaticaanse ambassadeur in Ankara op het matje.

Expo 2015
Turkije doet nu via de Expo in Milaan een toenaderingspoging tot het Vaticaan. Op de Expo die komende vrijdag 1 mei wordt geopend, hebben zowel Turkije als de Heilige Stoel een eigen paviljoen. De Turkse vice-minister van Economie, Adnan Yildirim, heeft paus Franciscus uitgenodigd om het Turkse paviljoen te bezoeken. “We zouden blij zijn de Heilige Vader te mogen ontvangen als hij het paviljoen van Turkije zou willen bezoeken op de Expo en als hij niet zou kunnen, zouden we blij zijn om een delegatie van het Vaticaan te ontvangen”. Daarop liet het Vaticaan weten dat kardinaal Gianfranco Ravasi het Turkse paviljoen zal bezoeken en werd een Turkse delegatie uitgenodigd om het paviljoen van de Heilige Stoel te bezichtigen.

‘Relaties weer als voorheen’
Een vertegenwoordiger van de Turkse regering liet met betrekking tot de Turkse toenaderingspoging weten dat de paus “woorden heeft gebruikt die Turkije absoluut niet verwacht had en misschien het Vaticaan ook niet”, maar verwacht “dat alle relaties weer zoals voorheen zullen worden”.