fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Twee Nederlanders in top tien oudste nog levende bisschoppen

KN Redactie 5 november 2015
image

Op die dag overleed op 99-jarige leeftijd mgr. Jorge Scarso o.f.m. cap. Hij was oud-bisschop van het Braziliaanse bisdom Patos de Minas. Door het overlijden van mgr. Carso steeg mgr. Huub Ernst naar de tiende plaats op de lijst. De inmiddels 98-jarige Ernst was van 1967 tot 1992 bisschop van Breda.

Hoogst geplaatste Nederlander

De hoogst geplaatste Nederlander op de lijst is hij niet: dat is mgr. André Sol. De missionaris van het Heilig Hart, oud-bisschop van Ambon, werd op 19 oktober 100 jaar oud. Hij staat daarmee op de zesde plaats. Aanvoerder van de lijst van oudst levende bisschoppen is de Amerikaan Peter Gerety. Hij is 103 jaar oud.

Bisschops- en priesterjubileum

Katholiek Nieuwsblad sprak eind 2014 met de toen 99 jaar oude mgr. Sol. Hij vierde dat jaar zijn vijftigjarig bisschopsjubileum. Op 10 augustus van dit jaar vierde hij zijn 75-jarig priesterjubileum.

Adoptieproject

Als bisschop van Ambon startte hij onder meer het zogeheten adoptieproject. Dat project maakte het met donaties uit Nederland voor duizenden kinderen op Ambon mogelijk onderwijs te volgen.

Ook na zijn emeritaat in 1994 bleef de bisschop zich voor het project inzetten.

Trouw lezer Katholiek Nieuwsblad

Mgr. Sol is ook een trouw lezer van Katholiek Nieuwsblad, dat hij wekelijks ontvangt. “Ik voel me aangesproken door artikelen over mensen die God zoeken en Hem vinden in de katholieke Kerk. Via Katholiek Nieuwsblad wordt een goede katholieke geest verspreid. Elke katholiek en ook elke afgedwaalde katholiek zou erop geabonneerd moeten zijn.”

Mgr. André Sol nam deel aan de derde en vierde sessie van het Tweede Vaticaans Concilie.

Het interview met mgr. André Sol is hier te lezen. De lijst van oudst levende bisschoppen is hier te vinden.