fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Uitgelekte documenten: journalisten worden verhoord door Vaticaan

KN Redactie 13 november 2015
image

Dat heeft Vaticaans woordvoerder, pater Federico Lombardi, laten weten. De journalisten Emiliano Fittipaldi en Gianluigi Nuzzi, auteurs van de boeken Avarizia en Via Crucis worden in het Vaticaan verhoord vanwege “mogelijke betrokkenheid bij de misdaad van de verspreiding van vertrouwelijke berichten en documenten”.

Wantoestanden

Vorige week verschenen twee boeken waarin de economische wantoestanden in het Vaticaan worden beschreven. Beide boeken zijn gebaseerd op vertrouwelijke documenten die werden gelekt vanuit een inmiddels opgeheven Vaticaanse economische commissie.

‘Niets gelogen’

Na het verhoren van twee voormalig leden van die commissie COSEA die verdacht worden van het lekken van de informatie, worden nu ook beide auteurs verhoord door het Vaticaan.

In een reactie zegt Emiliano Fittipaldi tegen Vatican Insider: “Ik heb niets om bang voor te zijn, nog geen regel van mijn boek is gelogen.”

Oud nieuws

Pater Lombardi herhaalde meerdere keren dat de gelekte informatie feitelijk oud nieuws is, omdat een groot deel van die informatie al bekend was gemaakt en paus Franciscus bovendien in de tussentijd een reeks hervormingen heeft doorgevoerd die een einde maken aan bepaalde situaties.

Paus Franciscus

Na het Angelusgebed van afgelopen zondag zei de paus zelf over de affaire dat “het stelen van die documenten een misdaad is”. Daarover zegt Fittipaldi dat hij er niet van uitgaat “dat hij over mij sprak”. “Ik heb niets gestolen.”

Meer verhoren

Het Vaticaan laat weten dat naast de auteurs ook enkele andere mensen zullen worden verhoord “die vanwege hun positie zouden kunnen hebben meegewerkt aan het verkrijgen van de vertrouwelijke informatie in kwestie”. Eerder deze week ontkende het Vaticaan dat daaronder hooggeplaatste prelaten zouden zijn.