fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Uitgever ISVW en Rein Gerritsen doen aangifte van diefstal manuscript Baybasin

KN Redactie 24 november 2015
image

Het betreft het boek Hüseyin Baybasin. Turks-Nederlands overspel in de Koerdische kwestie van de hand van wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen, dat volgend jaar februari wordt gepubliceerd.

Aangifte van diefstal

De tekst maakte deel uit van het advocatendossier van Baybasin. Het is gevangenispersoneel bij wet verboden om de advocatendossiers te openen. Bovendien mogen bij een celinspectie ook geen persoonlijke artikelen weggenomen worden. ISVW uitgevers zal, mede namens de auteur, aangifte doen van diefstal.

Koerdisch parlament

Hüseyin Baybasin zit een levenslange gevangenisstraf uit in Nederland. Het staat zo goed als vast dat het bewijs tegen hem doelbewust is vervalst door een Nederlands-Turkse politie-eenheid. In het manuscript beschrijft Rein Gerritsen hoe Baybasin, die mede-initiatiefnemer was van het in Den Haag opgerichte Koerdische Parlement in Ballingschap en die eerder een boekje opendeed over drugssmokkel door Turkse diplomaten, achter de tralies verdween.

Onderliggende bewijsstukken

Hoge ambtenaren en politici uit zowel Nederland als Turkije hebben in deze zaak een dubieuze rol gespeeld. Voor Baybasin, die geen Nederlands leest, liet de uitgeverij een vertaling maken van cruciale passages. Niet alleen deze Engelstalige tekst is uit de cel van Baybasin ontvreemd, maar ook de onderliggende bewijsstukken. Het betreft geheime ambtelijke rapporten en memo’s. Ook van deze ontvreemding doet ISVW uitgevers aangifte.

Ongebruikelijk

Hüseyin Baybasin vertelt in een interview op YouTube dat de inspectie van zijn cel niet door het reguliere gevangenispersoneel gebeurde, maar door een extern team van Justitie, de Landelijke Bijstands Eenheid. Dit is ongebruikelijk. Volgens de aangifte van Judith Serrarens, een van de advocaten van Baybasin, is de cel van Baybasin overhoop gehaald en zijn enkele bezittingen kapot gemaakt, iets wat Baybasin in het radio-interview bevestigt. Hij bevestigt ook dat het vertaalde manuscript van Rein Gerritsen is weggehaald. “Ik had er allerlei aantekeningen met de hand op geschreven, maar dat is nu allemaal gestolen.” (KN/Persbericht ISVW)