fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Van der Steur: Demmink onschuldig tot tegendeel bewezen

KN Redactie 26 maart 2015
image

Dat is de commandant Koninklijke Marechaussee en tevens ‘Gouverneur der Residentie’, de verantwoordelijke voor het militaire ceremonieel. Gasten werden aan de deur opgewacht door een erewacht met sabels. Het lukte voormalig minister Opstelten niet de eenvoudige Kamervragen bijtijds te beantwoorden. Katholiek Nieuwsblad had de aandacht op Demmnks aanwezigheid gevestigd, naar aanleiding van een verslag in Algemeen Dagblad.

‘Onschuldig’
“Alle genodigden voor de nieuwjaarsreceptie van de gouverneur der Residentie zijn op dezelfde manier ontvangen”, aldus de nieuwe minister van Justitie. “Er wordt hierin geen onderscheid gemaakt. De betrokken oud-ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie is weliswaar onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek, maar in onze rechtsstaat geldt dat een ieder voor onschuldig wordt gehouden totdat het tegendeel in rechte is komen vast te staan.”

Thuisfront
Dat is waar en geldt op dit moment bijvoorbeeld ook voor Willem Holleeder. Onder de doorzichtige dekmantel van ‘juridische zuiverheid’ gaat de minister voorbij aan het punt waar het om gaat. Tast informeel contact tussen een hooggeplaatste zedenverdachte en de top van Justitie het vertrouwen in de rechtsstaat niet aan? Bovendien zijn de aantijgingen en verdenkingen tegen Demmink zo ernstig, langdurig en hardnekkig dat – mede door het antwoord van de nieuwe minister, die hiermee zelf ook boter op zijn hoofd laadt – het beeld is bevestigd dat de top van Justitie zijn voormalige secretaris-generaal, die als pedofiel besproken is in het Amerikaanse congres, voor het thuisfront probeert wit te wassen.

‘Flutantwoorden’
Louis Bontes zegt het nog korter. Hij spreekt op Twitter van “flutantwoorden”.