fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan benoemt ‘begeleider’ religieuze familie van Sint-Jan

KN Redactie 14 september 2015
image

De benoeming van mgr. François Blondel, emeritus-bisschop van het Franse Viviers, door de Congregatie voor de Instituten van het Religieuze Leven, werd vrijdag aan de broeders en zusters van Sint-Jan bekend gemaakt, meldt La Croix. Hij volgt de eveneens Franse emeritus-bisschop mgr. Brincard op, die vorig jaar overleed. 

Onrust te boven komen

Mgr. Blondel moet de drie takken van de religieuze familie – de broeders, de apostolische zusters en de contemplatieve zusters – helpen de onrust van de laatste jaren te boven te komen. De congregatie van Sint-Jan heeft laten weten de benoeming te verwelkomen, “met vertrouwen en in een klimaat van goede samenwerking met Rome en de bisschoppen”.

Bestuurscrisis

In de afgelopen jaar zag de congregatie van Sint-Jan zich geconfronteerd met een bestuurscrisis bij de contemplatieve zusters, ophef rond stichter Marie-Dominique Philippe o.p. en moeilijkheden met enkele broeders.

Band met stichter ophelderen

Mgr. Blondel moet de gemeenschap van Sint-Jan enerzijds helpen bij het verbeteren van de vorming van de broeders en zusters. Anderzijds moet hij helpen het charisma van de congregatie te preciseren en de band met de stichter op te helderen.

Daarbij moet onder meer worden opgeklaard of diens gebruik van de term l’amour d’amitié (‘liefde van de vriendschap’) in zijn onderricht, de deur heeft kunnen openen naar ontsporingen en het rechtvaardigen van affectief en seksueel misbruik.

‘Kuisheid’

Uit het algemeen kapittel van 2013 kwam naar voren dat pater Marie-Dominique Philippe (1912 – 2006) “soms daden stelde, tegengesteld aan de kuisheid” bij vrouwen die hij begeleidde. Ook erkende het kapittel dat enkele broeders problemen hadden met de kuisheid.

Een kleine groep echter heeft zich afgescheiden en blijft rehabilitatie van pater Philippe eisen.

Utrecht en Den Haag

De broeders van Sint-Jan hebben in Nederland communauteiten in Utrecht en Den Haag.