fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan benoemt hoofd Piusbroederschap tot rechter in zaak eigen priester

KN Redactie 5 juni 2015
image

Dat meldt vaticanist Andrea Tornielli van Vatican Insider. Hij baseert zich op een preek die Fellay op 10 mei hield.

‘Domme dingen’
“Nu, soms, helaas, doen ook priesters domme dingen en moeten zij gestraft worden. En als het erg, erg ernstig is, moeten wij onze toevlucht nemen tot Rome. Aldus doen wij”, zei mgr. Fellay.

Zware vergrijpen
De bisschop werd benoemd door de Congregatie voor de Geloofsleer, die de beschuldigingen van zogeheten delicta graviora behandelt, zware vergrijpen waaronder misbruik van minderjarigen, evenals de dispensaties van de priesterlijke plichten.

Nieuw
Het is volgens Tornielli niet voor het eerst dat de broederschap naar het Vaticaan is gestapt. Wat wel nieuw is, is dat prefect kardinaal Müller mgr. Fellay benoemd heeft om de zaak in eerste aanleg te behandelen.

Proces richting eenheid
Aartsbisschop Guido Pozzo, secretaris van de commissie Ecclesia Dei die de contacten met de Piusbroederschap onderhoudt, liet Vatican Insider weten dat de benoeming een teken is dat het proces richting volledige eenheid doorgaat.

‘Stap richting verzoening’
“De beslissing van de Congregatie voor de Geloofsleer impliceert niet dat bestaande problemen zijn opgelost, maar het is een teken van welwillendheid en grootmoedigheid”, aldus mgr. Pozzo. Hij zei “geen tegenstelling” te zien, “maar veeleer een stap richting verzoening”.

‘Belangrijk teken’
Een ander “belangrijk teken” was volgens Tornielli het groene licht dat de aartsbisschop van Buenos Aires in april gaf aan de registratie van de SSPX door de Argentijnse overheid als “diocesane vereniging”. Ook haalt hij de Mis aan die een grote groep pelgrims van de Piusbroederschap in de basiliek van Lourdes.

In de Sint-Pieter
In februari gaf Ecclesia Dei geen toestemming aan een SSPX-priester om een Mis voor pelgrims te vieren in de Sint-Pieter. Volgens de commissie moesten eerst de bestaande problemen de kerkrechtelijke status van de broederschap en de volledige eenheid met Rome moeten worden opgelost.

Aanbod paus Franciscus
Paus Franciscus bood de pelgrims aan een Mis volgens de Tridentijnse ritus in de Sint-Pieter te laten vieren door een priester van Ecclesia Dei. Leiders van de Pius X-broederschap wezen dat aanbod volgens Tornielli echter af.