fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan bevestigt opnieuw: desnoods geweld tegen IS

KN Redactie 16 maart 2015
image

Er moet “alles wat maar mogelijk” is, gedaan worden “opdat zonder geweld een politieke oplossing wordt bereikt”, zei de Vaticaanse vertegenwoordiger bij de VN in Geneve dit weekend tegen Crux. “Maar”, ging aartsbisschop Silvano Tomasi verder, “wanneer dat niet gaat, dan zal de inzet van geweld nodig zijn.”

Mandaat VN
Tomasi herhaalde wel het pleidooi van de H. Stoel dat iedere coalitie tegen IS een mandaat van de VN moet hebben, en voegde toe dat zo’n coalitie ook de islamitische landen in het Midden-Oosten moet omvatten. Paus Franciscus en enkele topmensen uit het Vaticaan sloten eerder al geweld als laatste middel tegen IS niet uit.

‘Soort van volkerenmoord’
Deze “soort van volkerenmoord” moet een halt toe worden geroepen, zei de aartsbisschop met het oog op de gruweldaden van IS tegen christenen en andere minderheden. “Anders zullen wij in de toekomst beklagen dat wij zulk een verschrikkelijke tragedie toegelaten hebben.”

Bescherming
De actuele toestand vereist volgens mgr. Tomasi een beter gecoördineerde bescherming van de bevolking, “inclusief geweldsgebruik om de agressoren te stoppen”. Vrijdag werd op initiatief van het Vaticaan, Rusland en Libanon een verklaring over betere bescherming van christenen in het Midden-Oosten ingebracht bij de VN-mensenrechtenraad.

Europees Parlement en ngo’s
Het Europees Parlement veroordeelde IS afgelopen week en riep op tot meer actie tegen de terreurgroep. Een coalitie van vier ngo’s publiceerde eerder al een rapport waarin gesteld wordt dat IS zich tijdens haar opmars vorig jaar schuldig maakte aan oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en ogenschijnlijk ook genocide.