fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan: ‘Geen boeken voor synodevaders onderschept’

KN Redactie 28 februari 2015
image

“Ik kan het ontkennen”, zei Vaticaans woordvoerder pater Federico Lombardi s.j. tegen persbureau AP.

Bericht
Hij reageerde op een bericht van journalist Edward Pentin dat ongeveer honderd exemplaren van Remaining in the Truth of Christ, een bundel essays waarin de katholieke huwelijksleer wordt verdedigd, zouden zijn tegengehouden door kardinaal Lorenzo Baldisseri, hoofd van het secretariaat van de synode.

‘Zonder belemmering’
“De exemplaren die per post arriveerden werden zonder belemmering in de postvakken verspreid”, aldus Lombardi. “Eén iemand vertelde me dat hij zelfs twee exemplaren had ontvangen!”

‘Slechts enkele’
De uitgever van de Engelstalige editie van het boek, pater Joseph Fessio s.j. van Ignatius Press, houdt echter vol dat de boeken niet zijn bezorgd. “Slechts enkele bereikten de synodevaders in hun postvakken in het Vaticaan”, schrijft hij in een e-mail aan AP.

Gestuurd
Fessio denkt dat iemand de boeken uit de postvakken heeft gehaald nadat ze waren bezorgd en zodra de inhoud van de pakketjes bekend was. Hij zegt dat hijzelf en de redacteur van het boek de exemplaren naar het Vaticaan hebben gestuurd, geadresseerd aan de rond 120 bisschoppen die deelnamen aan de synode.

‘Belangrijk’
“We dachten dat het belangrijk was dat de synodedeelnemers zo goed geïnformeerd als mogelijk waren over de omstreden zaak van het toelaten van gescheiden en burgerlijk hertrouwde katholieken tot de communie”, aldus Fessio.

Onder anderen Müller en Burke
Remaining in the Truth of Christ
 bevat essays van onder anderen de kardinalen Müller en Burke.