Dat zei aartsbisschop Silvano Tomasi, permanent vertegenwoordiger van het Vaticaan bij de Permanente Commissie van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR). Sommige vluchtelingen worden bejegend alsof het hun eigen schuld is dat zij slachtoffer zijn geworden van geweld en mensenrechtenschendingen, aldus Tomasi woensdag in Genève. Hij sprak van “verontrustende” ontwikkelingen.
De vluchtelingenproblematiek vraagt om een “buitengewone solidariteit”, een ruimhartig hervestigingsbeleid en een evenwichtiger verdeling van de verantwoordelijkheid.
Een uitsluitend op veiligheid gericht beleid gaat voorbij aan het feit dat asielzoekers slachtoffer zijn van tragedies en dat de zorg voor het algemeen welzijn de grenzen van de staat overstijgen, aldus de Vaticaanse diplomaat. Tomasi beschuldigde de wereldgemeenschap van een gebrek aan politieke wil om conflicten te beëindigen en andere oorzaken van vlucht en verdrijving.
Het Vaticaan eiste dat landen die vluchtelingen opvangen voorrang krijgen bij de toewijzing van ontwikkelingshulp. Dergelijke landen riskeren destabilisatie en daarmee nieuwe vluchtelingenstromen.
Milieuvluchtelingen
Tomasi wees er ook op, dat meer en meer vluchtelingen geen enkele internationale bescherming krijgen. Hij verwees naar mensen die hun thuis verlaten vanwege de gevolgen van de aantasting van het milieu en klimaatverandering.
Volgens de laatste informatie van de UNHCR zijn wereldwijd meer dan 60 miljoen mensen op de vlucht of ontheemd. Dat is het hoogste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar kwamen daar gemiddeld d 42.500 vluchtelingen per dag bij.