fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan maakt zich op voor opening Heilig Jaar

KN Redactie 5 december 2015
image

Het Vaticaan maakte de definitieve invulling van het Heilig Jaar van Barmhartigheid gisteren bekend.

Sint Pieter

Paus Franciscus opent op dinsdagochtend 8 december om 09.30 uur de Heilige Deur van de Sint Pieter en daarmee het Heilig Jaar van Barmhartigheid. De paus zal als eerste door de Heilige Deur gaan, gevolgd door een processie van priesters, religieuzen en leken, en naar het graf van Petrus gaan.

Hoogfeest

Aartsbisschop Rino Fisichella, die de regie in handen heeft voor het Heilig Jaar, herinnerde er gisteren aan dat de opening op 8 december samenvalt met het hoogfeest van Maria Onbevlekte Ontvangenis en dat het die dag ook precies 50 jaar geleden is dat het Tweede Vaticaans Concilie werd afgesloten.

Tweede Vaticaans Concilie

De openingsceremonie begint op het Sint Pietersplein dan ook met het voorlezen van vier documenten van het Tweede Vaticaans Concilie: Dei Verbum, Lumen Gentium, Sacrosanctum Concilium en Gaudium et Spes.

Basilieken Rome

De Heilige Deuren van drie andere grote basilieken in Rome worden later geopend. De paus zal op zondag 13 december de Heilige Deur openen van de Sint Jan van Lateranen. Die ochtend wordt ook de Heilige Deur van de Sint-Paulus-buiten-de-Muren geopend. Dit gebeurt door kardinaal James Harvey . Op 1 januari wordt de Deur van de Santa Maria Maggiore geopend door de paus.

Wereldwijd Heilige Deuren

Op zondag 13 december zullen wereldwijd Heilige Deuren van kathedralen en basilieken worden geopend. Ook in Nederland zal er die dag in alle zeven bisdommen ten minste een Heilige Deur worden geopend.

Pelgrimsroutes

Pelgrims die naar Rome reizen, kunnen daar deelnemen aan vier verschillende pelgrimsroutes met elk een ander thema. Alle routes eindigen bij de Engelenburcht, vanwaar het laatste deel van de pelgrimage kan worden gemaakt naar de Heilige Deur van de Sint Pieter.

33 miljoen pelgrims

Het Heilig Jaar van Barmhartigheid wordt op 20 november 2016 afgesloten. Tijdens het hele Heilig Jaar worden 33 miljoen pelgrims in Rome verwacht.

Angst voor aanslagen

Hoewel sinds de aanslagen in Parijs, de angst voor een aanslag in Rome of het Vaticaan is toegenomen, wilde het Vaticaan het Heilig Jaar onder geen beding afzeggen. “Er is nu meer dan ooit behoefte om een offensief van barmhartigheid te lanceren”, zei Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin eerder. Ook zijn plaatsvervanger, mgr. Angelo Becciu, zei gisteren dat de mensen “in alle rust en met moed zullen komen, we laten ons er niet door beïnvloeden!”.

Vol Sint Pietersplein

Aartsbisschop Fisichella zei eerder dat het Sint Pietersplein vol zal staan op 8 december en dan honderdduizenden pelgrims zich al hebben aangemeld op de website van het Vaticaan.

Vrijwilligers

Honderden vrijwilligers zullen in Rome present zijn om pelgrims te helpen, rond het Sint Pietersplein zullen er maar liefst 1.000 vrijwilligers rondlopen. Aan de Via della Conciliazione, tussen Sint Pieter en Engelenburcht, is een informatiecentrum voor pelgrims ingericht, waar men in tien talen te woord wordt gestaan.

Website

Informatie over het Heilig Jaar van Barmhartigheid is in zeven talen (waaronder Duits en Engels) beschikbaar op de speciale website van het Vaticaan www.im.va.

Lees hier het artikel dat KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo schreef over de laatste voorbereidingen op het Heilig Jaar. En lees hier een overzicht van Heilige Deuren in Nederland en Vlaanderen.