fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan opent extra nachtopvang voor daklozen

KN Redactie 12 oktober 2015
image

De nachtopvang werd op vorige week officieel geopend en kan elke nacht maximaal 34 daklozen opvangen. Dat heeft het bureau van de pauselijk aalmoezenier vandaag in een persbericht laten weten. Dat bureau, dat namens de paus zorgt voor goede werken, draagt samen met de Zusters van Moeder Teresa de kosten voor de nachtopvang.

Jezuïeten schenken gebouw

Het gebouw werd aan paus Franciscus geschonken door het generalaat van de Jezuïeten. Daarmee wilden de jezuïeten ingaan op de oproep die de paus in oktober 2013 deed om gebouwen in te richten voor de opvang van mensen in nood.

‘Gave van Barmhartigheid’

De nachtopvang, zo is te lezen in het persbericht, “draagt de naam ‘Gave van Barmhartigheid’”. “Gave, omdat het een gave is van de religieuze gemeenschap; van Barmhartigheid, omdat barmhartigheid de tweede naam van de liefde is die zich uitdrukt in concrete en genereuze gestes richting de naaste.”

Strikte regels

De Zusters van Moeder Teresa, die ook op andere plekken in Rome daklozen helpen, beheren de opvang. Daklozen kunnen zich bij de zusters melden voor “aanmelding en registratie”. Elke dakloze mag “maximaal dertig dagen overnachten” in de opvang. Er zijn regels opgesteld, zo meldt het persbericht, voor de tijden van binnenkomst (tussen 18.00-19.00 uur), wanneer het stil moet zijn en wanneer de daklozen worden gewekt (om 6.15 uur). Nadat daklozen zich hebben kunnen wassen, sluit het opvanghuis om 8.00 uur ’s ochtends.

Maaltijden, douche en kapper

De daklozen kunnen voor de avondmaaltijd en het ontbijt terecht in het andere opvanghuis van het Vaticaan, genaamd ‘Gave van Maria’. Dat opvanghuis biedt al sinds 1988 een slaapplek aan 50 vrouwen. Voor een douche en een kappersbehandeling kunnen daklozen al enkele maanden terecht in een gebouw onder de colonnade van de Sint Pieter.

Lees hier het artikel over de diensten voor daklozen in het Vaticaan dat KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo schreef voor Katholiek Nieuwsblad.