fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan over uitgelekte informatie financiële chaos: ‘oud nieuws’

KN Redactie 5 november 2015
image

Dat heeft Vaticaans woordvoerder, pater Federico Lombardi, gisteren laten weten in een persconferentie.

Boeken

Hij ging daar in op de inhoud van de twee boeken die vandaag zullen verschijnen en de financiële situatie in het Vaticaan beschrijven. Beide boeken baseren zich op vertrouwelijke informatie die werd gelekt door leden van de commissie die vanaf juli 2013 onderzoek deed naar de economische structuren van de Heilige Stoel (COSEA). Die commissie werd opgeheven toen begin 2014 een secretariaat voor economie werd opgericht.

Privé-uitgaven

Uit de twee boeken komt onder meer het beeld naar voren van Vaticaanse medewerkers die geld gebruikten voor privé-uitgaven en van geld dat bedoeld was voor de caritas, maar dat nooit naar de armen ging.

‘Al bekend’

De inhoud van de boeken, zo zei Lombardi, “bestaat veelal uit informatie die al bekend was, wellicht niet wijdverspreid en in minder detail”. De publicatie van een grote hoeveelheid van die informatie is “voor een groot deel verbonden aan een fase van werkzaamheden die inmiddels afgerond is”.

In opdracht van paus

De gelekte informatie werd allemaal verzameld in opdracht van de Heilige Vader “voor de hervorming en de verbetering” van de financiële situatie in het Vaticaan. De informatie werd gebruikt om te bezien of “problemen moesten worden opgelost, dubbelzinnigheden moesten worden verhelderd en echte onjuistheden en illegale activiteiten moesten worden uitgeroeid”, aldus Lombardi.

Hervormingen gaande

Inmiddels, zo stelt de Vaticaans woordvoerder, is de paus bezig met zijn hervormingswerk en is de situatie die geschetst wordt in beide boeken, ingehaald door de realiteit. “De reorganisatie van de economische dicasteries, de aanstelling van een algemeen toezichthouder” en “competente instituten voor het toezicht op de economische en financiële activiteiten” zijn een “onbetwiste realiteit”. De hervormingen zijn bovendien nog steeds gaande, benadrukte Lombardi.

Arrestaties

Pater Lombardi liet weten dat de betrokken bij het lekken van de informatie “vervolgd zullen worden”. Afgelopen weekend werden mgr. Vallejo Balda en Francesca Chaouqui, voormalig leden van COSEA, al opgepakt op verdenking van het lekken van de vertrouwelijke informatie. Chaouqui is inmiddels vrijgelaten.