fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan: pak oorzaken migratie aan

KN Redactie 26 mei 2015
image

Dat zei kardinaal Peter Turkson in een radio-interview op een vraag over de migranten die massaal proberen de Middellandse Zee over te steken. De Ghanese curieprelaat sprak voor Radio Vaticaan ter gelegenheid van 25 mei, waarop veel Afrikaanse landen hun onafhankelijkheid vieren.

Oorzaken aanpakken
De president van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede prees de maatregelen van enkele Europese landen om vluchtelingen op te nemen. “Het is echter van het allergrootste belang eerst te onderzoeken waar de migranten vandaan komen en wat hen doet vluchten.”

Nationale identiteit gebrekkig
Hij sprak over de moeilijkheden om naties op te bouwen in Afrika, waar veel landen gecreëerd zijn door de koloniale machten met grenzen die tribale en culturele verschillen negeren. Dat maakt het volgens Turkson moeilijk een gevoel van nationale identiteit te vormen. Christenen zouden daarin een belangrijke rol moeten spelen. “Je zou verwachten dat ten minste in de Kerk ons gevoel van gemeenschap dat van het behoren tot een stam zou overtreffen.”

Jonge mensen ontwikkelen
De migratiestroom is een van de grote uitdagingen waar Afrikaanse regeringsleiders serieus naar moeten kijken. De Afrikaanse jongeren zijn degenen die in staat zijn het continent te ontwikkelen. Dat wordt moeilijk als zij Afrika gaan verlaten, aldus de kardinaal.
“De menselijke persoon, het menselijk kapitaal, is een van de belangrijkste bezittingen die wij hebben voor de ontwikkeling van Afrika. Daarom is de noodzaak om te investeren in de capaciteiten van deze jonge mensen en hen laten bijdragen aan de opbouw van het land de weg voor Afrika.”