fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan: ‘snel’ ingrijpen in Libië, maar in VN-verband

KN Redactie 20 februari 2015
image

Dit zei de ‘tweede man’ van het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin, donderdag, meldt Radio Vaticaan. Parolin deed zijn uitspraak bij de jaarlijkse herdenking van het Verdrag van Lateranen (1929). Hierbij waren onder anderen de Italiaanse president Mattarella en premier Renzi aanwezig.

Belangrijkste gespreksonderwerp
In de bijeenkomst, waaraan ook de Italiaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie deelnamen, vormden de crisis in Libië en de dreiging van terrorisme waarmee Italië zich geconfronteerd ziet, het belangrijkste gespreksonderwerp.

‘Paraplu van de VN’
Kardinaal Parolin noemde het “nodig snel te interveniëren, maar onder de paraplu van de Verenigde Naties”. Een brede internationale consensus is noodzakelijk, aldus Parolin.
Verschillende lokale media meldden dat de staatssecretaris aan het eind van de bijeenkomst benadrukte dat “iedere gewapende interventie onderhevig moet zijn aan het internationaal recht; daarom moet er een initiatief van de VN zijn”.

‘Eensgezinde reactie’
“Er is een bedreiging”, zei Parolin. “De situatie is ernstig en vraagt om een eensgezinde reactie door de internationale gemeenschap. De reactie moet snel zijn, de snelst mogelijke door de Verenigde Naties.”

Debat
In Italië woedt een landelijk debat over de noodzaak van een mogelijk militair ingrijpen in Libië. De Italiaanse regering sloot deze week haar ambassade in Tripoli en repatrieerde Italianen die in Libië wonen. Overigens liet de Italiaanse bisschop van Tripoli weten bij zijn kudde te willen blijven.

Al-Sisi
De Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi riep de internationale gemeenschap dinsdag op een resolutie in de VN-veiligheidsraad goed te keuren over het vormen van een internationale coalitie die IS-stellingen in Libië zou moeten aanvallen.

Video
IS gaf zondag een video vrij waarop te zien is hoe militanten van de terreurgroep 21 ontvoerde Egyptische christenen onthoofden, naar eigen zeggen op een strand in de buurt van Tripoli. Egypte reageerde maandag met luchtaanvallen op IS-posities in Libië. 

Op een kier
Het Vaticaan liet al eerder weten dat de deur voor militair ingrijpen tegen IS op een kier staat, in een verklaring, en bij monde van zowel aartsbisschop Silvano Tomasi, Vaticaans vertegenwoordiger bij de VN in Genève, als paus Franciscus zelf.