fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan: vluchtelingen en asielzoekers hebben integratieverplichting

KN Redactie 16 januari 2016
image

Deze integratieverplichting betekent allereerst het leren van de taal en respect voor de cultuur van het land, zei de president van de Pauselijke Raad voor de Migranten, kardinaal Antonio Maria Veglio, in de Osservatore Romano.

Persoonlijke inspanningen

De nieuw aangekomenen zouden zich niet alleen om hun eerste levensbehoeften moeten bekommeren maar ook “persoonlijke inspanningen” tot integratie moeten leveren, aldus de kardinaal. Ze moeten ook tot “veranderingen in hun identiteit” bereid zijn. Omgekeerd moet ook de samenleving respect hebben voor de identiteit van de vluchtelingen en hun de kans geven tot maatschappelijke participatie, zodat zij zinvol aan het gemeenschappelijke welzijn kunnen bijdragen.

Eenheidsbeleid

De kardinaal bekritiseerde de omgang van enige Europese landen met migranten en vroeg om een Europees eenheidsbeleid inzake vluchtelingen. Nu legt elke staat zijn eigen maatstaven aan en sommige reageren niet adequaat op de humanitaire uitdaging. De kardinaal noemde geen namen.

Angelus-gebed

De katholieke Kerk viert zondag de ‘Werelddag van de Migranten en Vluchtelingen‘. Daarvoor worden zesduizend vluchtelingen op het Pietersplein verwacht voor het Angelus-gebed van paus Franciscus. Aansluitend zullen zij door de Heilige Deur van de Sint Pieter trekken.