fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaan wil duidelijkheid islamgeleerden over terreur

KN Redactie 15 januari 2016
image

Geweld door extremisten moeten zij “zonder dubbelzinnigheden veroordelen”, zei kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin in een interview met het Spaanse weekblad Vida Nueva. Het is nu aan deze geleerden om een islam te prediken die geen extremistische interpretaties ter rechtvaardiging van geweld meer toelaat, eiste de nummer twee van het Vaticaan met het oog op de jongste aanslagen in Istanboel en Jakarta. Het interview is ook in de Osservatore Romano afgedrukt.

Moslims slachtoffer

Als positief voorbeeld wees Parolin op de islamitische woordvoerders die de terreur na de aanslagen van november in Parijs hadden veroordeeld, en hij prees ook de solidariteitsbetuigingen van gewone moslims met de slachtoffers. “Laten we niet vergeten dat het grote meerderheid van de slachtoffers van islamitisch extremisme zelf moslims zijn”, aldus Parolin. De katholieke Kerk moet nu haar eigen inspanningen voor een interreligieuze dialoog verdubbelen.

Veiligheidsraad

De terreurbeweging Islamitische Staat bedreigt volgens Parolin de wereldvrede. Het is de opgave van de hele internationale gemeenschap aan de terroristen het hoofd te bieden. Het mandaat daarvoor kan alleen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komen. (KN/Kath.net)