fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticaans staatssecretaris: mobilisering hele wereld nodig tegen terrorisme

KN Redactie 17 november 2015
image

Dat zegt de staatssecretaris in een interview met de Franse katholieke krant La Croix naar aanleiding van de recente aanslagen in Parijs. “Als reactie” op die aanslagen, “is een algemene mobilisering nodig, van Frankrijk, van Europa en van de hele wereld”, zegt Parolin. “Een mobilisering van alle veiligheidsmiddelen, van politiemachten en informatiemiddelen, om dit kwaad van het terrorisme uit te roeien.”

Mobilisering spirituele bronnen

Maar ook roept de staatssecretaris op tot een mobilisering van “alle spirituele bronnen” om een “positief antwoord te geven op het kwaad.” Daarvoor moeten “alle actoren, politiek en religieus, uit de nationale en internationale wereld samenkomen”, want “zonder die eenheid zal deze zeer harde strijd niet gewonnen worden”. Ook moslims dus “moeten deel uitmaken van de oplossing”.

Onjuiste agressor stoppen

Paus Franciscus zei in 2014 al dat het wettig is “om een onrechtvaardige agressor te stoppen”. Dat blijft de positie van het Vaticaan, zegt de staatssecretaris. “Het blinde geweld zonder motief kan niet getolereerd worden.” Militaire interventie in Syrië is dus mogelijk als ze een “legitieme verdediging” vormen tegen de agressor, maar “over de wijze waarop moet de internationale gemeenschap het eens worden”.

Heilig Jaar gaat door

Parolin begrijpt dat er nu stemmen opgaan om het Heilig Jaar van Barmhartigheid, dat op 8 december begint, te annuleren. Maar er kan geen sprake van zijn dat dit ook echt gebeurt “omdat er nu meer dan ooit behoefte is om een offensief van barmhartigheid te lanceren”.

Agenda paus verandert niet

De staatssecretaris beaamt dat ook het Vaticaan en de paus doelwitten kunnen zijn, “vanwege hun religieuze betekenis”. De veiligheidsmaatregelen in het Vaticaan zijn om die reden verhoogd. Desondanks, zegt de staatssecretaris, “laten we ons niet paralyseren door angst”. “Er verandert niets aan de agenda van de paus.”

Pausbezoek Afrika

Er verandert dus vooralsnog ook niets aan het voorgenomen pausbezoek aan Afrika. Over ruim een week begint het bezoek aan Kenia, Oeganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Met name in het laatste land is het zeer onrustig. Parolin zegt daarover: “de drie etappes blijven staan, vervolgens moeten we ter plekke bekijken wat de situatie is.”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21