fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticanist: exhortatie verschijnt waarschijnlijk op 19 maart; kwaliteit is nog onduidelijk

KN Redactie 29 januari 2016
image

Dat schrijft vaticanist Edward Pentin op ncregister.com. Over de kwaliteit van het document lopen blijkens zijn blog de meningen uiteen.

‘Diep verontrust’

Pentin haalt een anonieme moraaltheoloog aan, een “betrouwbaar geìnformeerde bron”, die hem zei “diep verontrust” te zijn over de tekst omdat die “de natuurlijke morele wet in vraag stelt”.

Gehoord dat het goed is

Een hoge Vaticaanse official daarentegen zei Pentin gehoord te hebben dat het concept goed is, maar dat was “enige tijd geleden”. De official zei volgens de vaticanist ook dat hij verwacht dat het document lijkt op het slotdocument van de synode, dat de synodevaders bijna helemaal unaniem aannamen.

Doctrinaire opmerkingen

Vaticanist Andrea Gagliarducci schrijft op mondayvatican.com dat de paus het concept al drie keer bekeken heeft. Ook meldt hij dat de Congregatie voor de Geloofsleer een lange lijst doctrinaire opmerkingen bij het concept heeft gemaakt.

‘Geïsoleerd’

Een hoge vaticaanse bron vertrouwde Edward Pentin toe dat de Congregatie ook eerder in dit pontificaat commentaar heeft gegeven, maar dat daar niets mee gedaan zou zijn. Het dicasterie van kardinaal Müller zou net als grote delen van de curie grotendeels buiten dergelijke processen gelaten worden. Bronnen meldden Pentin dat de Congregatie als “geïsoleerd” wordt beschouwd.

Hoofdauteur exhortatie

Gagliarducci stelde nog dat het onduidelijk is wie het concept heeft geschreven. Volgens Pentin echter is de hoofdauteur aartsbisschop Victor Manuel Fernández, rector van de Pauselijke Katholieke Universiteit van Argentinië en adviseur van de paus.

Curie-aartsbisschop Vincenzo Paglia zei deze week dat de exhortatie voor eind maart verschijnt.