fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vaticanist: hervormingen die paus wil doorvoeren lopen gevaar

KN Redactie 19 januari 2016
image

In tegenstelling tot de tijd van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) is er vandaag geen grote vernieuwingsbeweging, zo zei Politi maandag bij een bijeenkomst over de paus van de Berlijnse Katholieke Academie.

Dit toonde volgens hem ook de afgelopen gezinssynode, toen de op hervormingen gerichte Duitse bisschoppen “tamelijk alleen” waren gebleven.

Pontificaat Franciscus

Tegelijk tekent zich volgens Politi af dat de paus al in de tweede helft van zijn ambtstijd komt. Franciscus schatte zelf zijn pontificaat op een duur van vier à vijf jaar en heeft een terugtreden naar het voorbeeld van zijn voorganger Benedictus XVI niet uitgesloten.

Op een dergelijke ontwikkelingen hopen veel medewerkers van de Romeinse curie die hervormingen afwijzen, aldus de journalist.

Vrouwen

Politi benadrukte dat er onder katholieken weliswaar veel bijval is voor de bereidheid van de paus vrouwen te benoemen op verantwoordelijke posities in de Kerk. Veel vrouwen hebben zich volgens hem echter al teleurgesteld van de Kerk afgekeerd vanwege gebrek aan mogelijkheden invloed uit te oefenen.

Weinig druk van kant bisschoppen

Van de kant van de bisschoppen bestaat, zei de Italiaanse vaticanist, bovendien weinig druk tot hervormingen omdat onder Johannes Paulus II en Benedictus XVI velen vooral zijn benoemd met het oog op hun trouw aan het leergezag.