fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Veldhoven: gelovigen zetten deken kerk uit

KN Redactie 11 januari 2016
image

Deken Wilmink had een einde willen maken aan een viering die volgens het parochiebestuur een “privé-initiatief” betrof en waarvoor daarom geen toestemming was verleend. Dat meldt Omroep Brabant.

Ingesloten

Toen de deken aan het begin van de viering het woord nam zouden hij en aanwezige bestuursleden door enkele boze gelovigen zijn ingesloten en de kerk zijn uitgewerkt. De deken zou daarbij bij zijn arm zijn gegrepen. Hij was niet voor commentaar bereikbaar.

‘Oasevieringen’

Het parochiebestuur had al eerder aangekondigd dat de zogeheten ‘oasevieringen’ niet konden worden toegestaan omdat het om een “privé-initiatief van een organisatie” gaat “en niet van de parochie”.

‘Heel veel mogelijk’

In een toelichting wijst het bestuur erop dat sinds de fusie in 2013 er voor allerlei vieringen ruimte wordt geboden en dat er “in overleg heel veel mogelijk is”.

Het bestuur schreef op 7 januari op de parochiewebsite: “Daar er echter over deze Oaseviering geen enkele vorm van overleg heeft plaatsgevonden en er daardoor ook totaal geen helderheid is aangaande de invulling van de samenkomst, geven wij als kerkbestuur geen toestemming om deze samenkomst te laten doorgaan; niet in de H. Jozefkerk noch in een van de andere kerklocaties binnen onze parochie.”

Verzet tegen parochiefusie

Een groep zichzelf “progressief” noemende gelovigen verzet zich tegen de fusie en heeft het Vaticaan gevraagd de fusie terug te draaien. Voor het eind van het jaar sluiten vijf van de zes Veldhovense kerken.

Ze zijn dan aangewezen op de St.-Lambertuskerk die volgens hen te behoudend zou zijn.