fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Verslechtering zorg’: Limburgse zusters nemen heft in eigen hand

KN Redactie 5 februari 2015
image

De zusters hebben een thuiszorgorganisatie opgericht, die vernoemd is naar de stichteres van de orde, Katharina Kasper.

‘Geest brandende houden’
De overste van de orde in Nederland, zuster Hermana Brand (80), is de initiatiefneemster van de stichting, die sinds 1 januari door het ministerie van Volksgezondheid formeel is toegelaten op de Zuid-Limburgse zorgmarkt. ‘Om de geest van de congregatie brandende te houden, maar ook uit ongenoegen over de verslechtering van de zorg’, zegt zuster Brand in Zorg + Welzijn magazine.

Weer grotendeels zelf bepalen
Zuster Brand zag hoe de zorg van een thuiszorgorganisatie aan haar medezusters in Geleen verslechterde. Zo gebeurde het dat de zusters, van wie de meesten tachtig jaar of ouder zijn, al om half zeven in bed werden gestopt, omdat dat beter paste in het drukke programma van de thuiszorg. Nu de zusters met hun eigen thuiszorgorganisatie het heft in eigen hand hebben genomen, bepalen ze zelf weer grotendeels hun dag- en avondindeling.

Goedkoper
De zorg van Katharina Kasper is goedkoper dan van andere organisaties, doordat de stichting onder meer geen overheadkosten van managementlagen kent. De stichting heeft drie zelfsturende teams van elk twee verpleegkundigen in drie regio’s in Zuid-Limburg.

‘Niet in de kou laten staan’
De stichting streeft naar ongeveer zeventig procent betaalde zorg, de rest van de tijd en middelen wil ze gaan inzetten voor mensen zonder indicatie. “Hen laten we niet in de kou staan”, aldus zuster Brand.