fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Video en beeldgalerij lichtshow Sint-Pieter

KN Redactie 9 december 2015
image

Paus Franciscus opende dinsdag, op het hoogfeest van Maria Onbevlekte Ontvangenis, het Heilig Jaar met een heilige Mis op het Sint-Pietersplein en het openen van de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek.

Laudato Si’

De lichtshow Fiat Lux (‘Er zij licht’) ‘het verlichten van het gemeenschappelijk huis’, gefinancierd door de Wereldbank, was geïnspireerd op de encycliek Laudato Si’.

Tijdens het drie uur durende evenement werden op de gevel van de Sint-Pieter onder meer tijgers, panda’s, krokodillen en apen geprojecteerd.

‘Extreme armoede’

De president van de Wereldbank, de Amerikaan Jim Yong Kim, zei “vereerd” te zijn met de samenwerking met het Vaticaan voor de lichtshow.

Volgens de president van de Wereldbank droeg deze bij aan het “verhogen van het bewustzijn van een probleem dat zo cruciaal is voor ons gezamenlijk doel van het beëindigen van extreme armoede”.

‘Klimaatverandering’

“De armste mensen in de wereld worden onevenredig getroffen door de effecten van een opwarmend klimaat en zijn het meest kwetsbaar voor natuurrampen en extreme weersomstandigheden. Dit indrukwekkende initiatief zal wereldwijd de aandacht vestigen op de urgentie van de aanpak van de klimaatverandering in het belang van de mens en onze planeet”, aldus Yong Kim.

‘Schoonheid van de schepping’

Het hoofd van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Nieuwe Evangelisatie, aartsbisschop Rino Fisichella, zei dat de lichtshow bedoeld was “om de schoonheid van de schepping te presenteren”.

Kritiek

De lichtshow Fiat Lux heeft ook kritiek opgeroepen bij gelovigen. Volgens de Amerikaanse pro-life website LifeSiteNews is de show gemaakt en gefinancierd door “partijgangers van klimaatverandering en verdedigers van bevolkingsbeheersing”, die als doel aangeven “onderricht en inspiratie te geven omtrent de klimaatcrisis dwars door generaties, culturen, talen, godsdiensten en klassen heen.”

Maria Onbevlekte Ontvangenis

Critici zijn ook verontwaardigd omdat de lichtshow plaats vond op het belangrijkste Maria-hoogfeest van Onbevlekte Ontvangenis. Op 8 december wordt gevierd dat Maria zonder erfzonde ontvangen werd in de schoot van haar moeder Anna. Veel pro-lifeleiders in heel de wereld tonen zich verbijsterd dat de paus de Sint-Pieter uitgerekend op die dag heeft laten gebruiken als projectiescherm, en dan ook nog om daarop de omstreden ‘klimaatagenda’ te promoten.

Beeldgalerij

{gallery}Lichtshow Vaticaan{/gallery}

Video