fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vietnam: katholieke activiste na 3 jaar vrijgelaten

KN Redactie 21 september 2015
image

De activiste werd in 2012 veroordeeld tot tien jaar cel wegens “anti-regeringspropaganda” via haar internationaal bekende blog. Ze zat tot enkele dagen geleden gevangenen in de provincie Than Hao.

Naar de VS

Na haar vrijlating heeft Ta Phong Tan, die op latere leeftijd katholiek werd, Vietnam verlaten om naar de Verenigde Staten te gaan. Daar kwam ze gisteren aan. Het staatsecretariaat van de VS heeft bevestigd dat de Vietnamese in het land is en dat zij op eigen initiatief heeft besloten “om naar de Verenigde Staten te reizen nadat ze uit de gevangenis is gekomen”. De Amerikaanse regering heeft “met instemming de beslissing ontvangen van de Vietnamese autoriteiten om Tan vrij te laten”.

Hongerstaking

De 47-jarige activiste werd veroordeeld omdat ze op haar blog Cong Ly Su That (‘Rechtvaardigheid en Waarheid’) en via andere initiatieven opkwam voor de mensenrechten in Vietnam en ageerde tegen de corruptie bij politie en in de rechtsspraak. In juni ging Ta Phong Tan in de gevangenis nog enige tijd in hongerstaking om te protesteren tegen de “mishandeling” van politieke gevangenen door de gevangenisautoriteiten.

Mensenrechten

Andere activisten en mensenrechtenorganisaties in Vietnam menen dat Ta Phong Tan is vrijgelaten om te laten zien dat de regering het goed voorheeft met de mensenrechten, “terwijl in werkelijkheid de politieke controle toeneemt”.

Hard optreden

Vietnam treedt de laatste jaren keihard op tegen dissidenten, bloggers en religieuze leiders. Volgens Human Rights Watch zitten momenteel tussen de 150 en 200 bloggers en activisten gevangen vanwege hun opkomen voor de mensenrechten.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21