fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vietnam: Opnieuw moet een klooster eraan geloven

KN Redactie 21 mei 2015
image

Na eerdere gewelddadige campagnes in andere delen van het land probeert de Vietnamese overheid sinds kort een katholiek kloostercomplex in Hue te onteigenen.

Pretpark

Het gaat om het in 1940 door Franse benedictijnen gestichte klooster Thien An in de stad Hue in centraal Vietnam.
Het klooster is een geliefd retraitecentrum voor gewone gelovigen en herbergt een communiteit van priesters, religieuzen en seminaristen die vanuit het klooster verschillende kerken in de stad bedienen.
De lokale overheid wil de 40 hectare land en de bijbehorende gebouwen onteigenen. Het klooster moet wijken voor een ontspanningscentrum en een pretpark.

Intimidatiecampagne

De afgelopen dagen is het klooster aangevallen door knokploegen om de aanwezigen angst aan te jagen. Naast de gewelddadige intimidatie zijn er regelmatig politie-invallen waarbij wordt gedreigd met onmiddellijke inbeslagname. Het zijn methoden die eerder zijn toegepast bij vergelijkbare campagnes in onder meer Hanoi, Ho Chi Minh Stad, Cau Ram en Tam Toa.

Groene long

Desondanks weigeren de katholieken het kloostercomplex uit handen te geven, dat officieel erkend is als plaats van gebed. Bovendien heeft het een belangrijke rol gespeeld bij de sociale en culturele ontwikkeling van de omgeving, waaronder milieubescherming en gezondheidszorg. Zo wordt het grondgebied van het klooster volgens lokale bronnen beschreven als de 'groene long' van de vroegere hoofdstad van Vietnam "waar iedereen profijt van heeft".
Op Vietnamese toeristische sites wordt het kloostercomplex beschreven als een oord van "vrede en rust" en een geliefde plek om te kamperen.
De door de overheid gewenste bestemming komt daarentegen alleen ten goede aan een kleine bevoorrechte groep.

Gebedswaken

Net als bij eerder genoemde onteigeningspogingen door de overheid houden gelovigen gebedswaken rond het complex.
Volgens AsiaNews gaat het de laatste jaren steeds meer achteruit met de godsdienstvrijheid in het land. Daarbij zijn niet alleen katholieken, maar ook boeddhisten het doelwit van repressie.