fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Vietnam: sloop katholieke school opgeschort na protestwake

KN Redactie 28 oktober 2015
image

Volgens AsiaNews waren de voorbereidingen voor de sloop van een katholieke basisschool in Ho Chi Minh Stad al in volle gang toen parochianen daartegen in verzet kwamen, gesteund door gelovigen van andere religies.

Vergeefse petitie

Begin oktober kregen de Liefdezusters van het Heilig Kruis te horen dat hun school in de wijk Thu Thiem moest wijken voor een megabouwproject aan de oevers van de Mekong. Daarop stuurden de zusters een petitie naar het gemeentebestuur en naar het bisdom waarin zij het besluit bestreden.

Nachtelijke lichtwake

Het gemeentebestuur reageerde drie dagen later door te beginnen met de voorbereidingen van de sloop. “Toen de parochianen hoorden dat de school gesloopt zou worden schoten vele parochianen de zusters te hulp toen dezen protesteerden tegen de ontruiming van de school”, vertelt pastor Ngo Gia The. Ook de parochiekerk van Thu Thiem wordt met sloop bedreigd.

Uiteindelijk verzamelden zich zo’n drieduizend mensen, katholieken en anderen, baden in de kerk, hielden buiten een lichtwake en bleven de hele nacht in de regen buiten met spandoeken tegen de sloop.

Brede steun

De bijeenkomst kreeg steun van de Interreligieuze Raad van Vietnam, aanhangers van de Cao Dai-godsdienst, boeddhisten, Hoa Hao boeddhisten en protestanten. Zij verklaarden het bestaansrecht van de school “krachtig te steunen”, evenals haar “redelijke eisen”. “Wij verwachten gerechtigheid en godsdienstvrijheid voor de Liefdezusters van het Heilig Kruis in Thu Thiem.”

Grote betekenis

In ene verklaring schrijft de Interreligieuze Raad dat de zusters al sinds 1840 in Thu Thiem zijn. “De congregatie heeft altijd gewerkt met kinderen en mensen van de gemeenschap op geestelijk, charitatief en sociaal vlak. Daarnaast heeft de congregatie drie kleuterscholen in de buurt gebouwd. Daarmee heeft zij voor jongere generaties en de gemeenschap grote culturele en ethische betekenis.”

Spirituele basis

De parochianen noemen de congregatie hun “spirituele basis”. ’s Avonds verzorgen de zusters geloofscursussen. De afgelopen veertig jaar hebben de zusters vele duizenden kinderen in moeilijke omstandigheden extra onderwijs gegeven.

‘Projectwijziging’

Drie dagen na het protest heeft het gemeentebestuur laten weten van de sloop af te zien wegens een “projectwijziging”. Het is voor het eerst dat de Vietnamese autoriteiten afzien van inbeslagname van kerkelijke bezittingen. Dat is te meer opmerkelijk omdat het bisdom van Ho Chi Minh Stad al jaren overhoop ligt met de autoriteiten over de onteigeningen die nodig worden geacht voor het megabouwproject.

Herbestemmingen

De laatste jaren is het herhaaldelijk tot harde confrontaties gekomen tussen de Kerk en de autoriteiten over grondbezit. Volgens de Wereldbank heeft Vietnam tussen 2001 en 2010 naar schatting een miljoen hectare landbouwgrond een andere bestemming gegeven, vooral ten behoeve van het toerisme.

Vorig jaar moest de katholieke kerk van Con Dau inclusief het kerkhof wijken voor een luxe resort.