fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

VNL vraagt Kamerdebat aan over pedofilie in overheidskringen

KN Redactie 21 maart 2015
image

Het wordt nu duidelijk dat in Engeland menig hooggeplaatste zich in de jaren tachtig en negentig straffeloos aan pedofiele handelingen kon schuldig maken. Justitie en media keken de andere kant op. Er zijn sterke aanwijzingen vanuit het  ‘stukgemaakte‘ Rolodex-onderzoek en de affaires Demmink en Baybasin dat het in Nederland niet anders is geweest.

‘Kindermisbruik gedoogd’
Aanleiding voor Bontes’ aanvraag van een debat is het Algemeen Dagblad dat advocaat Martin de Witte citeert. Deze heeft namens een voormalige jongensprostitué een voorlopig getuigenverhoor bij de Amsterdamse rechtbank aangevraagd. “De overheid heeft kindermisbruik jarenlang gedoogd”, aldus De Witte. Op zijn lijst getuigen staan onder meer Ivo Opstelten, Fred Teeven en voormalig topambtenaar van Justitie Joris Demmink.

Rolodex-onderzoek
Witte treeft op namens een nu 41-jarige voormalige jongensprostitué die in de jaren negentig voor een jongensbordeel in Amsterdam moest werken. Volgens De Witte werd pedofilie destijds gedoogd door de overheid en werden bordelen met minderjarige jongens niet aangepakt, terwijl het circuit bekend was bij de GGD. Volgens het Rolodex-onderzoek zouden hoofdofficieren en hoge ambtenaren er gebruik van hebben gemaakt.