fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Voormalige top van Justitie moet getuigen in affaire Demmink

KN Redactie 29 oktober 2015
image

Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald, zo meldt het Algemeen Dagblad, op een verzoek tot een voorlopig getuigenverhoor van voormalig jongensprostitué Bart van Well. Het brengt weer nieuwe beweging in de affaire, terwijl volgende maand een nieuw boek verschijnt in de affaire Baybasin, die er vaak mee in verband wordt gebracht. Het herzieningsverzoek van de ten onrechte veroordeelde Baybasin bij de Hoge Raad is bovendien na jaren in de eindfase aangeland.

Betaalde seks

Van Well zegt jarenlang te zijn gedrogeerd en misbruikt. Ook zijn er kinderpornofilms van hem gemaakt. Hij schrijft dit toe aan laksheid van de overheid, die niet ingreep tegen kinderprostitutie die in beginsel bekend was. Van Well beweert op zijn vijftiende betaalde seks te hebben gehad met Joris Demmink, de voormalig secretaris-generaal van Justitie, op de achterbank van een auto. Demmink ontkent dit.

Stilgelegd

Oud-justitieminister en -staatssecretaris Ivo Opstelten en Fred Teeven worden gehoord over het zogeheten Rolodexonderzoek naar kindermisbruik door hoge justitiemedewerkers in 1998. Dit onderzoek liep stuk en werd van hogerhand stilgelegd. (KN/Algemeen Dagblad)