fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Voorpagina Der Spiegel: Angela Merkel als Moeder Teresa

KN Redactie 19 september 2015
image

Der Spiegel noemt de bondskanselares op de voorpagina “Mutter Angela”, Moeder Angela, met als onderschrift “Merkels Politik entzweit Europa”, Merkels politiek verdeelt Europa.

Lof en kritiek

Het Duitse weekblad verwijst met deze voorpagina naar de lof, maar ook naar de kritiek die er in en buiten Duitsland op Angela Merkel is vanwege haar migrantenbeleid.

Te ruimhartig

Met name vanuit de politieke partij CSU uit de Duitse deelstaat Beieren, een zusterpartij van Merkels CDU, is er kritiek op haar beleid. Veel CSU-politici vinden het toelatingsbeleid van de bondskanselares te ruimhartig. Zo liet Merkel begin september duizenden niet-geregistreerde migranten vanuit Hongarije tot Duitsland toe.

Viktor Orbán

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft al herhaaldelijk gewaarschuwd voor de toestroom van migranten tot Europa. Volgens hem dreigt Europa zijn christelijke identiteit te verliezen als er nog meer islamitische migranten binnenstromen.

Halbe Zijlstra

Vanuit Nederland is er ook kritiek op Merkel.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra uitte deze week bij de Algemene Politieke Beschouwingen zijn zorgen tegenover premier Rutte over de “uitnodigende woorden over vluchtelingen” van Merkel.

Hij vroeg Rutte Merkel hierop aan te spreken, omdat deze woorden tot enorme vluchtelingenstromen hebben geleid.

Rutte liet in het midden of hij het wel of niet eens was met Zijlstra, maar moest de VVD-fractievoorzitter toch teleurstellen, omdat het volgens de premier in Europa een goed gebruik is dat regeringsleiders elkaar niet in het openbaar becommentariëren.