fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

VS: katholieke bladen tegen doodstraf

KN Redactie 6 maart 2015
image

"De doodstraf moet stoppen", staat in het donderdag gepubliceerde commentaar van America, de National Catholic Register, de National Catholic Reporter en Our Sunday Visitor. De bladen citeren verschillende kerkleiders.

'Afschuwelijk en onnodig'
De doodstraf, aldus de bladen, is "afschuwelijk en onnodig". Het bestaan ervan voert middelen naar rechtzaken die beter zouden zijn ingezet "voor het voorkomen van misdaad in de eerste plaats en het werken richting herstellende rechtvaardigheid voor diegenen die minder gruwelijke misdaden begaan".

Hooggerechtshof
Het commentaar komt een maand voordat het Amerikaans Hooggerechtshof de argumenten zal horen in een zaak waarin het protocol voor een dodelijke injectie wordt aangevochten als een wrede en ongewone straf.

Niet goed
In 2014 verliep een aantal executies door injecties niet goed. Veroordeelden in ten minste drie Amerikaanse staten werden geobserveerd terwijl zij naar adem hapten, stikten, stuiptrekkingen hadden en hun vuisten balden. In een geval duurde het bijna twee uur voordat de veroordeelde stierf. In een ander geval stierf de veroordeelde een half uur na de injectie aan een hartaanval.

Catechismus
De katholieke bladen halen kerkleiders aan in hun commentaar. Ze wijzen op de toevoeging van St.-Johannes Paulus II aan de Catechismus van de Katholieke Kerk (2266-2267). Daarin wordt de doodstraf niet principieel uitgesloten, maar staat dat gevallen waarin de doodstraf nodig is "maar zelden" voorkomen of "zelfs praktisch niet meer" bestaan. Paus Franciscus riep katholieken in zijn exhortatie Evangelii Gaudium vorig jaar op "te vechten (...) voor de afschaffing van de doodstraf".

Bisschoppen
Ook Amerikaanse bisschoppen hebben zich in de afgelopen decennia kritisch uitgelaten over de doodstraf. Onder hen is aartsbisschop Charles Chaput van Philadelphia, die in februari zijn eerdere verklaringen over de doodstraf herhaalde. Hij zei: "Wanneer we het leven nemen van een schuldige persoon, voegen we alleen maar toe aan het geweld in een toch al gewelddadige cultuur en we halen onze eigen waardigheid neer in het proces."