fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

VS: katholieke Santorum doet weer gooi naar nominatie republikeinen

KN Redactie 28 mei 2015
image

Dat maakte de katholieke ex-senator voor Pennsylvania woensdag bekend in een oude fabriekshal in Cabot. Hij probeerde in 2012 ook al de nominatie te krijgen, maar die ging destijds naar Mitt Romney.

‘Trots’
Santorum positioneerde zichzelf als de vertegenwoordiger van de gewone man: “Ik ben trots hier met jullie en onder jullie te zijn, de Amerikaanse arbeiders, die zo veel hebben geofferd.”

‘Het grote geld’
“Werkende gezinnen”, ging hij verder, “hebben geen behoefte aan nog een president die voor een uitdijende staat of het grote geld staat. En vandaag is de dag dat zij beginnen terug te slaan.”

‘Ieder leven’
Santorum appelleerde aan christelijk rechts, dat hem bij de voorverkiezingen in 2012 massaal steunde. “Als president sta ik voor het principe dat ieder leven iets waard is – de armen, de gehandicapten en de ongeborenen.” Het is volgens hem tijd om te bidden voor een nieuwe “grote opwekking in ons land”.

Geld op
Santorum bond in 2012 de strijd om de nominatie aan met Mitt Romney, maar struikelde wat verderop in de campagne omdat zijn geld opraakte. Hij organiseerde zijn campagne toen met vrijwilligers en kleine donaties.

‘Geleerd’
Ditmaal is hij financieel beter voorbereid: “We hebben van de laatste verkiezingsstrijd geleerd”, zei Santorum in een interview met ABC. “We zullen ons er allereerst van verzekeren dat we genoeg geld hebben.”

Outsider
De als orthodox bekend staande katholiek geldt in het brede spectrum republikeinse kandidaten slechts als outsider. Volgens enquêtes steunt 2,3% van de kiesgerechtigden hem.

Jeb Bush
Santorum is niet de enige katholiek die meedoet aan de republikeinse voorverkiezingen. Een van zijn concurrenten is Jeb Bush, respectievelijk zoon en broer van de oud-presidenten George Bush sr. en George Bush. jr. Jeb Bush, oud-gouverneur van Florida, werd in 1995 katholiek.