fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

VS: katholieke scholen ontzeggen ouders recht op gewetensbezwaar tegen vaccin

KN Redactie 29 april 2015
image

Dat meldt commentator Phil Lawler van Catholic Culture.

Beleid veranderd
Zo schreef een school van het bisdom in de stad Birmingham, Alabama, ouders dat het beleid van het bisdom voor komend schooljaar was veranderd. “Op grond van het feit dat de katholieke Kerk geen bezwaar heeft tegen een van deze verplichte vaccinaties, worden religieuze vrijstellingen niet langer geaccepteerd in plaats van het vaccinatiecertificaat.”

Klopt niet
Dat klopt echter niet, schrijft Lawler: “De katholieke Kerk heeft gezwaren tegen de verplichte vaccinaties in zoverre de vaccines ontleend zijn aan foetaal weefsel.”

‘Morele plicht’
Hij verwijst naar een verklaring van de Pauselijke Academie voor het Leven uit 2005. Daarin staat dat katholieken “een morele plicht” hebben om “te blijven vechten en alle wettelijke middelen in te zetten om farmaceutische bedrijven die onscrupuleus en onethisch handelen het leven moeilijk te maken”.

‘Tijdelijke basis’
Ouders kunnen, merkt Lawler op, weliswaar vaccinaties “op een tijdelijke basis” toestaan als er geen andere manier is om hun kinderen tegen ernstige ziektes te beschermen. Maar, wordt in het document gesteld, ouders die vaccinatie kiezen, hebben een morele plicht “een gewetensbezwaar te maken met betrekking tot hen die morele problemen hebben”.

Nergens
In het document wordt geconcludeerd dat ouders hun kinderen zouden mogen vaccineren, maar nergens dat dat moet, schrijft Lawler.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21