fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

VS: mogelijk einde 11-jaar lange wake ter voorkoming kerksluiting

KN Redactie 27 mei 2015
image

Een groep van ongeveer 100 parochianen houdt sinds 2004 een continue wake in de Sint Franciscus Xaverius Cabrini kerk in Scituate, een plaats in het noordoosten van de Verenigde Staten. Daarmee wil de groep de door het aartsbisdom voorgenomen sluiting van de kerk voorkomen. Het gerechtshof van de staat Massachusetts heeft nu echter geoordeeld dat de groep de wet overtreedt en de kerk dient te verlaten op een nader te bepalen datum. De parochianen hebben een motie ingediend om dit te voorkomen.

Dag en nacht aanwezig
Als het inderdaad tot de uitzetting van de parochianen komt, zou dat het einde betekenen van een elf jaar lange wake die zeven dagen per week, dag en nachts plaatsvindt. De ongeveer 100 parochianen zijn bij toerbeurt aanwezig in de kerk. Ze maken gebruik van campingbedden die in de sacristie staan en hebben onder meer banken en een tv neergezet. Het aartsbisdom heeft de elektriciteits- en watervoorziening in de kerk tot nu toe niet af laten sluiten.

Kerksluiting noodzakelijk
Het aartsbisdom Boston zegt dat kerksluiting nodig is, vanwege de sterke afname van kerkgang in delen van de Verenigde Staten, waaronder in de staat Massachusetts. Er zijn meerdere Amerikaanse parochies waar parochianen zich verzetten tegen kerksluiting door de betreffende kerk te bezetten en er continue wakes te houden, maar voor zover bekend hield geen enkele parochie het zo lang vol als de parochianen in Scituate. In 2012 wees het Vaticaan het bezwaarschrift tegen de sluiting van de kerk af, maar dit weerhield de parochianen er niet van hun actie voort te zetten.