fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

VS: priester beschuldigd van aannemen 250.000 dollar aan giften

KN Redactie 13 oktober 2015
image

Pastoor Alex Orozco (37) zou onder meer contant geld, creditcardbetalingen, auto’s en andere goederen hebben ontvangen. Daaronder was ook een donatie van 25.000 dollar, bijna 22.000 euro, voor de aankoop van een vakantiehuis. Pastoor Orozco heeft onlangs toegegeven het huis nooit te hebben gekocht.

Overplaatsing

De priester zou de giften hebben ontvangen in de periode dat hij pastoor was in Sint Rosa van Lima- parochie in New Jersey tussen eind 2012 en oktober 2014. Daarna werd hij overgeplaatst naar een andere parochie in het aartsbisdom Newark.

Melding medepriester

Een medepriester heeft anoniem tegen het Amerikaanse NJ Advance Media gezegd dat hij de zaak al in 2012 aankaartte bij twee medewerkers van het aartsbisdom, maar dat er niet werd ingegrepen. De desbetreffende priester weet niet of de medewerkers de zaak hebben doorgegeven aan de aartsbisschop van Newark, John Myers.

Geen commentaar

Zowel het aartsbisdom als pastoor Orozco zelf willen geen commentaar geven op de aantijgingen. In een eerder interview gaf de priester wel toe dat hij grote sommen geld en andere items, zoals een tv en meubels, had aangenomen. Hij zei daarbij dat hij in de meeste gevallen niet had gevraagd om de giften. Het geld bedoeld voor het vakantiehuis in zijn thuisland Colombia gebruikte hij naar eigen zeggen “om andere mensen te helpen”. “Ik heb veel mensen in Colombia geholpen.”

Politieonderzoek

De politie in New Jersey is een onderzoek gestart naar de priester op basis van de aantijgingen.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21