fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

VS: zusters naar Hooggerechtshof om zorgmandaat regering Obama

KN Redactie 24 juli 2015
image

Mandaat van regering Obama

Dat mandaat van de regering Obama verplicht organisaties om zorgverzekeringen aan hun werknemers aan te bieden die ook anticonceptie, sterilisatie en middelen met een abortieve dekken. De zusters zijn van mening dat de geboden uitzonderingsmogelijkheid voor religieuze organisaties hen toch verplicht hun gewetens te schenden.

Kleine Zusters van de Armen

De Kleine Zusters van de Armen zijn een 175 jaar oude orde die zich inzet voor arme ouderen en stervenden in de wereld. Provinciaal overste zuster Loraine Marie Maguire zei donderdag in een verklaring: “We verrichten dit liefdevol dienstwerk vanwege ons geloof en kunnen simpelweg niet kiezen tussen onze zorg voor de arme ouderen en ons geloof, en we zouden dat niet moeten hoeven doen.”

‘Gods roeping’

“We hopen”, ging ze verder, “dat het Hooggerechtshof onze zaak zal horen en zal waarborgen dat mensen van verschillende geloven vrijelijk Gods roeping in hun levens kunnen volgen.”

Beroepszaak verloren

De orde is een van de honderden partijen die het mandaat hebben aangevochten. De zusters verloren onlangs hun zaak bij een Hof van Beroep.

Zware boetes boven het hoofd

Werkgevers die zich er niet aan houden, hangen zware boetes boven het hoofd. In het geval van de Kleine Zusters zouden die kunnen oplopen tot zo’n 2,5 miljoen dollar per jaar, wat neer zou komen op ongeveer 40% van het geld dat de zusters jaarlijks bijeen bedelen om hun werk te kunnen doen.

Overtuigingen geweld aandoen

Het aanvankelijke mandaat werd na protesten een aantal keren aangepast. De zusters zijn echter van mening dat zij ook onder de huidige uitzonderingsmogelijkheid hun overtuigingen nog altijd geweld moeten aandoen. Ze zouden schriftelijk bezwaar moeten indienen. Vervolgens biedt een derde partij alsnog een verzekering aan die de gewraakte middelen dekt.

Christelijke universiteit

Een kleine christelijke universiteit besloot onlangs vanwege het mandaat haar studenten geen zorgverzekeringen meer aan te bieden.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21