fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Waarschuwt paus voor Medjugorje?

KN Redactie 10 juni 2015
image

Gods laatste woord
De paus sprak in zijn preek van dinsdag in de kapel van Domus Santa Marta over christenen die constant op zoek zijn naar nieuwe inzichten, iets nieuws in het geloof. Zij die “leven” van dergelijke boodschappen hebben volgens de paus geen “christelijke identiteit”. “Gods laatste woord is Jezus en niets anders”, zei hij.

Medjugorje?
Hoewel de paus het woord zieners niet nader invulde, wijzen verschillende commentatoren erop dat de paus enkele dagen eerder had verklaard dat op korte termijn “richtlijnen” over de Bosnische plaats Medjugorje te verwachten zijn. Daar zouden sinds 1981 zeer geregeld Mariaverschijningen plaatsvinden bij enkele van de aanvankelijk zes zieners. Die worden vaak met tijd en plaats aangekondigd en zelfs tevoren in reisprogramma’s vastgelegd, zoals bij zienster Marija Pavlovic Lunetti, die regelmatig de VS bezoekt.

Moderne gnostici
In zijn preek waarschuwde de paus voor de “moderne gnostici” die een “licht etherische spiritualiteit” bedrijven en op zoek zijn naar een bijzondere mystieke visie en hun geloof baseren op private openbaringen.
De gnostische benadering is net zo dwalend als die van degenen die het schandaal van het kruis willen vermijden.

Geen postkantoor
De paus waarschuwde in november 2013 ook al voor een te licht geloof in vermeende verschijningen. Hij zei toen in een preek dat Maria “geen directrice van een postkantoor is die elke dag boodschappen stuurt”. Hij waarschuwde daarbij tegen de “geest van nieuwsgierigheid” die “ons verwijdert van het evangelie, van de Heilige Geest, van vrede en wijsheid, van de glorie en schoonheid van God.”