fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Wat de paus óók zei: over ‘ideologische kolonisatie’ en vrije meningsuiting

KN Redactie 21 januari 2015
image

Gevraagd naar zijn uitspraken in Manila over "ideologische kolonisatie die probeert het gezin te vernietigen" haalde de paus een voorbeeld aan van twintig jaar geleden, ogenschijnlijk in zijn geboorteland Argentinië.

Een lening
Het betrof een overheidsbeambte die een lening werd aangeboden om scholen voor arme kinderen te kunnen bouwen op voorwaarde dat de leerlingen een boek over 'gendertheorie' voorgeschreven zouden krijgen. Die term wordt gebruikt voor ideeën die stellen dat verschillen tussen mannen en vrouwen niet aangeboren zijn maar cultureel bepaald worden.

Afrikaanse bisschoppen
Franciscus zei dat Afrikaanse bisschoppen tijdens de buitengewone synode over het gezin van oktober 2014 klaagden over vergelijkbare voorwaarden voor financiering van projecten in hun landen.

'Hitlerjeugd'
"Waarom zeg ik ideologische kolonisatie? Omdat zij de nood van een volk gebruiken als een mogelijkheid om binnen te komen en hun wil op te leggen aan kinderen. Maar dit is niets nieuws. De dictaturen van de laatste eeuw deden hetzelfde; ze kwamen binnen met hun doctrine. Denk aan de Balilla (jeugdorganisatie in het fascistische Italië van Mussolini – red.). Denk aan de Hitlerjeugd."

Meningsuiting
Ook werd Franciscus gevraagd naar zijn eerdere uitspraak dat de vrijheid van meningsuiting niet onbeperkt is en dat het beledigen van iemands geloof geweld kan uitlokken. "In theorie", antwoordde hij, "kunnen wij zeggen wat het Evangelie zegt, dat we de andere wang moeten toekeren. In theorie kunnen wij zeggen dat we vrijheid van meningsuiting hebben. Maar in de praktijk moet vrijheid begeleid worden door prudentie. Dat is wat ik wilde zeggen."

Respons moslimleiders
Gevraagd naar de beperkte respons op de oproepen die hij deed aan islamitische religieuze, politieke en intellectuele leiders om geweld dat in naam van religie wordt gepleegd, af te wijzen, antwoordde de paus dat "sommigen van hen iets gedaan hebben, maar we moeten een beetje tijd gunnen, want de situatie is niet gemakkelijk voor hen. Ik heb hoop, omdat er zoveel goede mensen onder hen zijn, zoveel goede mensen, en ik ben er zeker van dat zij het zullen doen".