fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Website Duitse bisschoppenconferentie ondergraaft Leer’

KN Redactie 18 september 2015
image

Dat schrijft de Duitse katholieke blogger Mathias von Gersdorff of zijn weblog.

Leer achterhaald

Hij schrijft zijn bijdrage naar aanleiding van een stuk van de Tübingse theologiestudent Simon Linder die de katholieke Leer met betrekking tot homoseksualiteit volstrekt achterhaald verklaart.
Bijdragen waarin de Kerk wordt opgeroepen haar visie op homoseksualiteit te herzien verschijnen volgens Von Gersdorff sinds de aankondiging van de komende Gezinssynode met “penetrante frequentie”.

Niet langer bindend

“De strategie van katholisch.de en tenminste een deel van de Duitse bisschoppenconferentie lijkt de volgende te zijn”, aldus Von Gersdorff. “Het Leergezag is niet het totaal van de bindende uitspraken die de kerkelijke autoriteit verkondigd heeft, maar eerder een stof waarover men eindeloos kan debatteren. Het Leergezag wordt eigenlijk tot een verzameling denkrichtingen gedegradeerd.”

Hooguit een richtsnoer

Von Gersdorff wijst erop dat wanneer een website van de Duitse bisschoppenconferentie “herhaaldelijk en systematisch” belangrijke en lang geleden gedefinieerde waarheden ter discussie stelt, “dat de indruk wekt dat het Leergezag noch bindend is noch de Waarheid verkondigt”.
Daarmee reduceert de kerkelijke hiërarchie het Leergezag tot “hooguit een richtsnoer, een referentiepunt, maar niet werkelijk bindend”. Daarmee is de Kerk niet veel meer dan een “debatclub”, aldus Von Gersdorff, die spreekt van een bewuste “afbraak”.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21