fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Weg vrij voor zaligverklaringsproces Helder Camara

KN Redactie 31 maart 2015
image

Dat meldt de Italiaanse katholieke krant Avvenire. Eind februari heeft de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen een zogeheten nihil obstat (‘geen bezwaar’) gegeven aan het Braziliaanse aartsbisdom Olinda en Recife om een onderzoek te starten.

Deugdzaam leven
Het onderzoek is er op gericht zoveel mogelijk zicht te krijgen op het leven van de vroegere bisschop van Olinda en Recife, met name of hij een deugdzaam leven heeft geleid, recht in de Leer was en of zijn faam na zijn dood onder de gelovigen heeft aangehouden.

Voorkeursoptie
Camara leidde het bisdom van 1964 tot 1985 en maakte vooral naam vanwege zijn bijdrage aan wat bekend is geworden als “de voorkeursoptie voor de armen”. Hij trok zich het lot aan van de arme bevolking en was zowel kritisch naar de manier waarop de Kerk hen behandelde als naar de wereldlijke autoriteiten. “Als ik de armen brood geef noemen ze mij een heilige, maar als ik vraag waarom ze arm zijn en honger hebben noemen ze mij een communist”, is een bekende uitspraak van hem.

Inspirator
“Dom Helder was en is een groot voorbeeld voor de mensen die hij aangemoedigd heeft om het Evangelie te leven”, beargumenteerde aartsbisschop Saburido zijn verzoek om het zaligverklaringsproces te mogen openen.
Als hulpbisschop van Rio de Janeiro was Helder Camara nauw betrokken bij de oprichting van de Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferentie CELAM. Ook nam hij actief deel aan het Tweede Vaticaans Concilie.
Toen Helder Camara in 1964 aartsbisschop werd van Olinda en Recife, in één van de armste regio’s van Brazilië, besloot hij om het bisschoppelijk paleis te verruilen voor een bescheiden huis in een sloppenwijk.