fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Westerse militaire hulp in handen van IS’

KN Redactie 28 juli 2015
image

 

Dat zegt de katholieke patriarch Gregorios III in een interview met de internationale hulporganisatie Kerk in Nood. Volgens het hoofd van de Melkitische kerkleider maakt IS herhaaldelijk gebruik van materieel en geld dat door Westerse landen aan gematigde groeperingen is geschonken.

Indirecte steun

Gregorios III reageert op een televisietoespraak van president Bashar al-Assad van afgelopen zondag. Daarin lijkt hij toe te geven dat het Syrische leger niet meer in staat is op elk front weerstand te bieden aan Daesh (IS), Al Nusra en andere militante groeperingen door hun toegenomen militaire kracht. Kritisch over de Westerse Midden-Oostenpolitiek zegt de patriarch: “Als het Westen de gematigden direct steunt, steunt het indirect IS.”

Dagelijkse kost

“Als je de ene dag geld geeft aan zwakke gematigde groeperingen, dan komt het de volgende dag in handen van de krachtige militanten. Wij zien dit elke dag gebeuren.”
Hij doelde op de luchtaanvallen en militaire hulp aan de Syrische Koerden in hun strijd om Kobani en de hulp aan het Vrije Syrische Leger ondanks vrees dat die in handen zou komen van of zelfs zou worden verkocht aan extremistische groepen.

Uittocht

De recent toegenomen ontberingen voor de bevolking heeft geleid tot een versterkte uittocht van christenen. “Dagelijks verlaten mensen het land, met visa, soms zonder. Soms gaan mensen op pad met duizenden dollars op zak in de hoop in Europa te komen, zichzelf blootstellend aan uitbuiting of erger.”
Volgens patriarch Gregorios zijn minstens 450.000 Syrische christenen vluchteling in eigen land of elders. 40.000 zijn er in Zweden en 50.000 in Duitsland.

Terugkeer

Precieze cijfers over de aantallen vluchtelingen ontbreken. Hoewel in sommige delen van het land het aantal christenen sterk terugloopt, stijgt hun aantal in relatief veiliger regio’s.
De patriarch noemt als voorbeeld Maaloula, de christelijke stad in de buurt van Damascus, die in 2013 tijdelijk in handen was van islamisten. Inmiddels zijn 450 christelijke gezinnen teruggekeerd, net als in Homs, Marmarita en de Vallei van de Christenen die bevrijd is van de islamisten.
Ondanks de christelijke uittocht zegt de patriarch erop te vertrouwen dat de Kerk in Syrië zal overleven, mede dankzij de hulp van Kerk in Nood.