fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Wiesenthal Centrum plaatst EU in antisemitische topdrie 2015

KN Redactie 30 december 2015
image

Dat is nog hoger dan de Palestijnse en Iraanse antisemitische ophitsing en dreigementen jegens Israël. Volgens de Jerusalem Post kenschetst het Wiesenthal Centrum 2015 als een jaar van “ongekende uitbarstingen van antisemitische en anti-israëlische haat”.

Ontkieming

“Onze Top Tien [pdf] van dit jaar laat zien hoe diep antisemitisme in de hele wereld is doorgedrongen. De tien voorbeelden die uitgekozen zijn door het Simon Wiesenthal Centrum tonen tragisch aan hoe bedreigingen en uitdagingen voor het Joodse volk tot ontkieming komen op een manier die we sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gezien hebben”, aldus de organisatie.

Geen Joden meer

Aan de kop van de lijst staat de haat die Syd Rizwan Farook en zijn vrouw ertoe bracht veertien mensen te vermoorden in een schietpartij in San Bernardino in California, eerder deze maand. Het centrum haalt de vader van Farook aan die zijn zoon had gezegd dat “hij kalm en geduldig moest blijven omdat Israël over twee jaar niet meer zal bestaan. De geopolitiek verandert. Rusland, China en Amerika willen geen Joden meer. Ze gaan de Joden terugbrengen naar Oekraïne.”

Ziekte

Nummer twee op de lijst zijn video’s van Islamitische Staat die dreigen met een ophanden oorlog tegen de Joden en die beloven dat “er spoedig geen enkel Jood in Jeruzalem of de rest van het land meer over zal zijn. We zullen doorgaan totdat deze ziekte wereldwijd is uitgeroeid.”

Dubbele maatstaven

Nummer drie is het besluit van de EU om producten uit de nederzettingen van een speciaal etiket te voorzien. “De EU heeft ervoor gekozen om alleen producten uit de Golan Hoogten en de betwiste gebieden op de West Bank te etiketteren, waarbij zij de producten negeert uit andere bezette en betwiste gebieden in de wereld zoals de Westerse Sahara, Kasjmir, Tibet en producten uit de gebieden die beheerst worden door terreurorganisaties Hamas en Herzbollah”, aldus het Simon Wiesenthal Centrum. “Deze toepassing van dubbele maatstaven tegen Israël kenmerkt het moderne anti-Israëlisme en heeft eeuwenlang de kern uitgemaakt van antisemitisme.” (KN/Jerusalem Post)