fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Wil de paus minder kinderen?

KN Redactie 10 december 2015
image

Dat heeft curiekardinaal Peter Turkson gezegd in een interview met de BBC, meldt LifeSiteNews.

‘Een oplossing’

De voorzitter van de Pauselijke Raad voor Justitia et Pax sprak in het kader van de klimaatconferentie in Parijs. Hij zei dat geboortebeperking “een oplossing” kunnen betekenen voor water- en voedseltekorten die het gevolg zouden zijn van overbevolking en klimaatverandering.

Ideale omvang

Wat de ideale omvang van de wereldbevolking zou moeten zijn “is nog steeds iets dat wij moeten ontdekken, maar de Heilige Vader heeft ook gepleit voor een zekere mate van geboortebeperking”.
“Meer monden om te voeden is voor ons een uitdaging om ook productief te zijn, hetgeen een van de kernproblemen is die aangepakt moeten worden, de cultivering en productie van voedsel en de distributie ervan”, aldus Turkson, die door de BBC klimaatdeskundige wordt genoemd.

Niet tegen geboorteregeling

Volgens de kardinaal heeft de paus het onderwerp besproken op zijn terugvlucht vanuit de Filippijnen. “Hij nodigde mensen uit tot enige vorm van geboorteregeling, omdat de Kerk nooit tegen geboorteregeling is geweest en het spatiëren van geboorten en zo. Dus ja, het kan een oplossing bieden.”
De paus riep tijdens die vlucht op tot “verantwoord ouderschap” en dat katholieken zich niet verplicht moeten voelen zo veel mogelijk kinderen te krijgen.

Nee tegen anticonceptie

Hoewel kardinaal Turkson geboorteregeling bepleitte, benadrukte hij dat hij geen gebruik van anticonceptie bepleit. “Je kunt niet het goede door het kwade doen. De Kerk wil dat mensen te eten hebben, laten we dan doen wat de Kerk als verkeerd beschouwt. Dat is een soort sofisterij waar de Kerk niet voor gaat.”
De Kerk acht natuurlijke geboorteregeling om goede redenen geoorloofd.
De uitspraken van kardinaal Turkson zijn opmerkelijk, omdat de paus herhaaldelijk heeft gewezen op de enorme en reële gevaren van de te lage geboortecijfers.