fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Willen de echte moordenaars opstaan?

KN Redactie 25 juni 2015
image

Sinds de introductie van aidsremmers in het Westen de urgentie van aidsbestrijding aanzienlijk heeft getemperd hoor je de beschuldiging niet meer zo vaak. Maar een jaar of tien, vijftien geleden was het nog bonton om de paus, of dat nou Johannes Paulus II of Benedictus XVI was, te beschuldigen van ‘massamoord’ vanwege het kerkelijk ‘nee’ tegen condoomgebruik.

Wie herinnert zich nog de mondiale hoon die kardinaal Lopez Trujillo destijds over zich heen kreeg toen hij de effectiviteit van het rubbertje tegen de aidsepidemie in twijfel trok.

Beide pausen en Lopez Trujillo werden niet alleen uitgelachen en voor gek verklaard. Door hun weerstand en de gezaaide twijfels stonden zij de effectiviteit van de aidsbestrijding in de weg heette het. Zij maakten zich daarmee schuldig aan wat velen ronduit ‘massamoord’ noemden.
Het vormde de argumentatie voor de zoveelste (mislukte) poging de waarnemersstatus van de Heilige Stoel bij de VN te torpederen.

In dat licht is de huidige discussie rond het medicijn prep ter voorkoming van hiv-besmetting hoogst interessant. Dat peperdure medicijn (7.000 euro per persoon per jaar) is verstrekt aan een groep van 370 homoseksuele mannen en transgenders die zelfs bij veel wisselende contacten weigeren condooms te gebruiken. GGD Amsterdam wil, hoe cynisch, weten of deze nog niet besmette groep met prep tegen hiv-besmetting kan worden beschermd.

Er is forse kritiek op die proef en niet alleen vanwege de kosten (18 euro per pil).

Interessant is wat epidemioloog Luc Bonneux in de Volkskrant aanvoert. Hij vreest dat prep een vrijbrief wordt voor roekeloos seksueel gedrag. “Dat zagen we ook in studies in Afrika met condooms. Dat leidde paradoxaal genoeg soms tot meer hiv-besmettingen, omdat het gebruik ervan aanmoedigt tot het hebben van meer sekspartners. En in the heat of the moment gaat met dat condoom veel mis.”

Hé, is dat niet een van de belangrijkste argumenten die de katholieke Kerk altijd aanvoert?

Volgens Bonneux is de beste strategie tegen verspreiding van hiv het beperken van het aantal sekspartners.
Hij vindt dat artsen “homoseksuelen die wekelijks met twintig mannen naar bed gaan” erop moeten wijzen dat “dat niet goed is voor je fysieke en mentale gezondheid”.
“Dat is echter not done in de kring van hiv- en soabestrijders. Als je dat zegt, word je uitgespuugd.”

Je kunt je dus inderdaad afvragen wie de echte moordenaars zijn.