fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zaak Asia Bibi ‘lijkt goede kant uit te gaan’

KN Redactie 5 november 2015
image

Dat zegt Joseph Nadeem, die het gezin van Bibi en haar man Ashiq Masih bijstaat, meldt Nederlands Dagblad. De krant doet verslag van een bezoek van drie Europarlementariërs, onder wie de Nederlander Peter van Dalen (CU/SGP), aan Pakistan.

Pakistans blasfemiewetten

Zij spraken daar onder meer met Masih, en met enkele ministers over Pakistans blasfemiewetten. Bibi werd op grond van die wetten ter dood veroordeeld en zit al jaren in de dodencel. Ze werd het internationale symbool van de onrechtvaardigheid van de blasfemiewetten.

‘Nieuwe kans’

Volgens Nadeem is het proces van Bibi heropend. “We krijgen een nieuwe kans om haar onschuld te bewijzen.” Om de proceskosten te kunnen betalen is echter bijna 50.000 euro nodig, en dat bedrag “hebben we niet”, aldus Nadeem.

EU, onder Nederlandse leiding

Peter van Dalen wil volgens ND dat de EU, onder Nederlandse leiding, een deel van dat bedrag voor haar rekening neemt. Nederland zou er dan op moeten toezien dat het geld ook voor het beoogde doel gebruikt wordt.

Ashiq Masih ontkent daarnaast volgens ND berichten dat zijn vrouw ernstig ziek zou zijn of binnen de gevangenismuren met de dood is bedreigd.

‘Allemaal leugens’

Volgens Masih zijn die berichten de wereld in geholpen door haar voormalige advocaten: “Zij hebben de berichten verspreid dat mijn vrouw ernstig ziek zou zijn en in de cel met de dood is bedreigd. Het zijn allemaal leugens om nog meer geld binnen te halen.”

“De faam heeft haar zaak alleen maar verergerd. Het bracht behalve voor haar advocaten Asia weinig goeds. Haar raadsmannen kochten van de donaties die vanuit de hele wereld binnenkwamen een luxe auto of gingen ervan op vakantie. Tijdens het proces kwamen ze niet opdagen of deden ze hun mond niet open.”

‘Niet ziek, wel depressief door eenzaamheid’

Over de gezondheidstoestand van zijn vrouw zegt hij: “Ze is niet ziek, maar wel depressief door eenzaamheid. Wat heeft ze gedaan? Heeft ze iemand vermoord? Mijn dochters begrijpen het niet. Ze hebben haar als opgroeiende jonge vrouwen zo hard nodig.”

Gebed voor Asia Bibi ‘blijft nodig’

Peter van Dalen schrijft op zijn Facebookpagina: “Vandaag hadden we een gesprek met de man van Asia Bibi. Gelukkig gaat het beter met haar gezondheid! Een positief bericht, in verder een zorgwekkende situatie. Ze zit nog steeds in een dodencel. Gebed blijft nodig!”

Geloof Asia Bibi ‘onverwoestbaar’

KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo sprak in april van dit jaar met Ashiq Masih, toen deze Rome aandeed om aandacht te vragen voor het lot van zijn vrouw. Hij had daar onder meer een ontmoeting met paus Franciscus.

Hoe gaat het met uw vrouw?
“In de gevangenis huilt ze altijd, want ze mist de liefde van haar kinderen en van haar man. Wij kunnen haar maar een keer per maand bezoeken. Desondanks blijft haar geloof onverwoestbaar, ook al mag ze in haar cel geen enkel soort religieus voorwerp bij zich hebben. Elke dag vindt ze tussen de smalle en nauwe muren van haar cel troost in het gebed.”

Klopt het dat Asia haar cel nooit mag verlaten omdat er gevaar bestaat dat ze vermoord wordt?
“Dat klopt. Een paar zogenaamde godslasteraars zijn in de gevangenis vermoord. Voor wie van blasfemie is beschuldigd, is er nooit gerechtigheid. Zelfs degenen die zijn vrijgesproken, lopen gevaar om vermoord te worden zodra ze de gevangenis uit zijn. En wie dat soort moorden pleegt, wordt zelfs vereerd, zoals de moordenaar van ¬Salman Taseer, de gouverneur van Punjab die vermoord werd omdat hij zich inzette voor de zaak van mijn vrouw.”

Lees hier het hele interview met Ashiq Masih en dochter Eisham Masih.