fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zaligverklaring mgr. Romero dichterbij

KN Redactie 9 januari 2015
image

De theologenraad van de Congregatie voor Zalig- en Heiligverklaringen heeft donderdag unaniem het martelaarschap erkend van de in 1980 vermoorde mgr. Romero, meldt de Italiaanse krant Avvenire. De aartsbisschop werd volgens de raad uit “haat tegen het geloof” doodgeschoten.

Geen wonder nodig
Daarmee zijn alleen nog officiële erkenning door de Congregatie, en instemming van paus Franciscus nodig, schrijft de krant van de Italiaanse bisschoppenconferentie. Wanneer iemand als martelaar wordt erkend, is er geen wonder op diens voorspraak nodig.

Neergeschoten
Mgr. Romero werd op 24 maart 1980 door onbekenden neergeschoten terwijl hij de Mis opdroeg. De achtergronden zijn nog altijd niet volledig opgehelderd.

Inzet voor armen
Vermoed wordt dat de opdracht voor de aanslag uit legerkringen kwam. De aartsbisschop had door zijn onvermoeibare inzet voor de rechten van armen en onderdrukten de haat van bepaalde kringen over zich afgeroepen.

Vaart
Het proces was, na de afsluiting ervan op diocesaan vlak in 1990, in Rome op het tweede plan geraakt. Paus Franciscus lijkt er kort na het conclaaf dat hem koos nieuwe vaart achter gezet te hebben.

‘Normale weg’
Franciscus verklaarde al eerder dat het proces op een “normale weg” is en dat er geen hindernissen zijn. Tijdens de algemene audiëntie van woensdag citeerde hij uit een preek van mgr. Romero.