fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zaligverklaringsproces medestichteres aanbiddingszusters Steyl geopend

KN Redactie 16 april 2015
image

Deze congregatie van slotzusters is in 1896 in het Limburgse Steyl door de heilige priester en missionaris Arnold Janssen gesticht.

Steyl en Utrecht
De congregatie staat ook wel bekend als de ‘roze zusters’, vanwege het roze habijt dat de zusters dragen, of ‘aanbiddingszusters’.

In Nederland zijn er kloosters van de ‘roze zusters’ in Steyl en Utrecht.

Bisdom Roermond
Kardinaal Angelus Amato, prefect van de Congregatie voor de Heilig- en Zaligsprekingsprocessen, heeft op 25 februari de zogenaamde ‘verklaring van geen bezwaar’ (Nihil Obstat) ondertekend, de officiële toestemming voor het openen van een zaligverklaringsproces.

Het zaligverklaringsproces zal door bisdom Roermond worden geopend, zo maakte het generale bestuur vorige week bekend.

Op 26 augustus 2014 hadden de zusters, bij gelegenheid van het eeuwfeest van het moederhuis in Steyl, het verzoek tot het openen van het zaligverklaringsproces aan bisschop Frans Wiertz van bisdom Roermond voorgelegd.

Levensloop
Adolphine Tönnies werd op 7 januari 1862 in Horst-Emscher (tegenwoordig Gelsenkirchen-Horst) in Duitsland geboren. Na haar schooltijd en een opleiding aan het instituut voor onderwijzeressen in Münster werkte zij tien jaar als onderwijzeres in het Noord-Duitse Rendsburg.

Zij wendde zich met haar wens om kloosterzuster te worden tot de Duitse priester Arnold Janssen, die in 1875 in Steyl een huis voor de opleiding van toekomstige missionarissen had opgericht. Hij nam Adolphine Tönnies in 1891 op in zijn gemeenschap van missiezusters die hij twee jaar tevoren had gesticht.

Toen hij in 1896 een tweede, contemplatieve gemeenschap van zusters stichtte, hoorde Adolphine Tönnies tot de eerste zusters van deze gemeenschap van de ‘Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding’, waarvan zij overste en later generaal-overste werd. Als zuster kreeg zij de naam Maria Michaele.

Hoewel zij in slotklooster leefde, was zij toch met heel haar hart ook missiezuster. Zij zette zich in voor de interne en externe uitbreiding van haar gemeenschap en stichtte nieuwe aanbiddingskloosters in Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten, op de Filipijnen en in China.

Zij stierf op 25 februari 1934 in Steyl. Tegenwoordig leven en werken er wereldwijd 350 aanbiddingszusters van Steyl in 22 kloosters.