fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Zegel koning Hizkia gevonden

KN Redactie 4 december 2015
image

De 2700 jaar oude afdruk is van de Bijbelse koning Hizkia (752-697 voor Christus). Deze heerste in de achtste eeuw voor Christus over het koninkrijk Juda. Het is voor het eerst dat een zogeheten bulla of zegel van een koning van Israël of Juda is gevonden.

Vuilstort

“Het zegel van een koning was zo belangrijk. Het kon een zaak van leven of dood zijn, dus het is moeilijk te geloven dat iemand anders dan de koning het zegel mocht gebruiken”, aldus de leidster van de opgravingen, Eilat Mazar (zie filmpje). “Daarom is het heel redelijk om aan te nemen dat de koning zelf deze afdruk heeft gemaakt.” De zegelafdruk is gevonden op de plaats van een oude vuilstort bij de muren die rond de oude stad van Jeruzalem liggen.

Vergeving

Volgens de Bijbel was koning Hizkia, een relatief goede koning in een periode van religieuze neergang, door de profeet Jesaja de dood aangezegd. Hizkia realiseerde zich zijn fouten en smeekte God om vergeving. Daarop stuurde deze Jesaja terug met de boodschap dat aan het leven van de koning vijftien jaar zou worden toegevoegd.

Barmhartigheid

In dat verband is het opmerkelijk dat het zegel van Hizkia een gevleugelde zon toont en een ander destijds algemeen bekend symbool dat op ‘leven’ duidt. Het kan uitgelegd worden als vreugde over Gods barmhartigheid en een bevestiging van het Bijbelverhaal. (KN)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21