fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Zelfsecularisatie door Duitse bisschoppen’

KN Redactie 7 mei 2015
image

Dat concludeert prolifer Mathias von Gersdorff in een column op zijn weblog, dat wil aantonen “tot welke waanzin groenen, genderideologen, linkskatholieken etc. in staat zijn”.

Von Gersdorff reageert op de vrijwillige versoepeling van het kerkelijk arbeidsrecht, die het Duitse episcopaat met meer dan tweederde van de stemmen heeft aangenomen. Door sommige waarnemers wordt dit gezien als mede een manoeuvre om de gezinssynode van oktober in Rome onder druk te zetten.

“De Duitse bisschoppenconferentie krijgt voor elkaar, wat Napoleon niet gelukt is”, aldus Von Gersdorff. “Als bijvoorbeeld een koppel een homoseksueel partnerschap laat registreren, dan moet dat niet meer tot ontslag leiden. Daardoor geven de katholieke organisaties zelfs hun katholieke identiteit prijs. In veel landen strijdt de Kerk om niet met zulke maatregelen door de wet gedwongen te worden – in Duitsland buigt men bereidwillig met de tijdgeest mee.”

Vakbonden kunnen voortaan deelnemen aan de totstandkoming van kerkelijke CAO’s. “De Kerk ziet zo vrijwillig af van de vrijheid, die zij voor de vervulling van haar missie nodig heeft”, aldus Von Gersdorff.

Een tweede huwelijk na een scheiding moet nog slechts in uitzonderingsgevallen tot ontslag leiden. “Hier wordt voltrokken wat sommige bisschoppen van de gezinssynode in oktober 2015 verlangen: de afvlakking van de katholieke huwelijksleer.” Op deze manier worden katholieke organisatie praktisch seculiere ondernemingen, meent Von Gersdorff. “De katholieke geest die in zulke verbanden zou moeten leven, kan onder deze omstandigheden nauwelijks nog bestaan.”

De maatregelen van de Duitse bisschoppen zijn “onthutsend omdat ze praktisch niet meer zijn terug te draaien. Ze zijn het symptoom van een volstrekt gebrek aan historisch bewustzijn.” De bisschoppenconferentie brengt tot stand “wat in andere landen slechts door een liberale revolutie mogelijk zou zijn.”

Vorige week trok Von Gersdorff de aandacht met een andere column, waarin hij concludeerde dat de Duitse bisschoppen door hun vrijzinnige standpunt op de gezinssynode alle morele krediet hebben verspeeld. (KN/blog Mathias von Gersdorff)